Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
Same 聽到一半訓著左
返而 其他4大(農電波) 我鐘意
當年 TM 玩完一次都唔明做緊乜
4大剩係試過農家樂,bga 俾人屠搞到我對其他3大都有d驚

Btw,4大前一個lv 有咩game 推薦?
農家樂既話你搵下個作者其他冇咁重既game,唔少都係將農家樂一d機制拎出黎整成獨立game.其他仲有snowdonia都有d似,但冇咁重.
波多就race for the galaxy, res arcana,san juan
神秘大地就clans of caledonia?或者今年出既Terra Nova,streamlined版神秘大地
呢四隻除左神秘大地之外都唔算難
俾人屠係因為人地玩左幾千場啫
再前一個lv應該係輕中策嗰啲 e.g. Lords of Waterdeep
有冇人有玩過tiny epic dinosaur
上YouTube睇好似幾唔錯,似係個簡單啲既Agricola
諗住買黎同女朋友玩
啲恐龍幾得意
無玩過呢隻 另外有隻叫恐龍島都唔錯 不過會重過依隻少少
直接電啦
Power Grid好易玩 計數only
算唔錯
有冇人農家樂連牌嘅效果都睇唔明
未至於睇唔明既
來來去去都係每當咩就做咩,或者任何時候可以換資源
想知美馬 black Friday 嘅 boardgame 通常有幾折?
留名等包膠
點解我search 唔到美馬有嘅
琴晚仲有59.99直送 宜家應該要代運
其他外國boardgame網就47-49咁樣
有冇人玩左flamecraft分享下
我鍾意龍做主題的遊戲,呢套個art好舒服好吸引。
不過一向對worker placement 麻麻地,同小朋友玩佢好似比較複雜game time 長
玩左嘅巴絲可唔可以講下感覺如何

玩咗兩次簡單mode。
我覺得算係輕鬆game,8/9歲應該都理解到點玩。

雖然話就話worker placement,不過每個人每round都係得自己嗰一隻worker,㨂一個location去。
之後就係揀拎資源或者用資源黎換分。而無論你去拎資源定換分,大多數都會upgrade嗰個location。
而由於隻game基本上無得mean人。

佢呢隻game最特別係,所有action都係比番一個positive reaction你。你一方面為咗自己拎分拎資源,但係呢D action就會幫個location upgrade,令其他人黎呢度會拎到更加資源。
Splendor Duel 岩岩出,據聞評價唔錯
唔想學英文

睇英文好慢

寶石對決 幾時出繁中
睇bg鋪啲post, 11月派貨
Splendor有字要睇咩
要睇rulebook
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞