Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
肯俾運費實搵到啦
如果怕睇英文既話2人驚我推薦呢啲,文字需求都係無/少,可以直接買英文版
策略類:Cascadia, Meadow, The Search for Planet X
對打類:Patchwork, 7 Wonders Duel, 奧法之戰
合作類:Keep the Heroes Out, Paleo
想問下係咪要買擴先可以多d人玩,我見佢本身得5set飛碟,但我見no rolls bar果班人可以6個人玩
就咁base就最多5個人
Cosmic Incursion加多個人
Cosmic Conflict再加多個人
Cosmic Alliance再加多個人+Large Group Cosmic Card嚟平衡番多人局牌既分配
所以加晒最多可以8個人玩
係,買第一個擴先可以六人.但其實需要既component你好易就搵到野代替,幾張卡同骰就得
我有諗過,但代用果個player就會少左d機會指定佢,因為少咁左d顏色指定
我覺得Cosmic Incursion差唔多係必買
因為佢除左加多個player之外
仲有好多好玩alien, 如Magician, Seeker, Chronos, Sniveler
而且佢仲多左個Reward deck, 大大加強左防守獎勵既強度,俾多啲incentive玩家幫防守方
thanks會考慮埋
要慳錢呀都

Btw 多謝你既建議 會睇下邊隻啱玩
同埋我上面講mage knight 係因為見倒有人放全新既50蚊加紙 好似好平
入咗bg坑 會唔覺意洗多咗錢 成日心思思想買新games
係好平既 不過可能condition好差
Amazon Iki做緊半價
有繁中唔買
買英文
隻game無文字需求既
我未玩過隻Game,睇YT片咋
但覺得應該好玩,過癮
地城勇士2 大家點睇?

我見有好多DLC,如果只係買原版,夠唔夠玩?
大家有冇玩過詭鎮奇談卡牌版,覺得點?
好好玩.合作體驗同故事體驗都好正.我覺得佢有兩個位好聰明.第一就係有map,有map行代入感強,而且令故事元素同遊戲性更加豐富.而且map係用d卡舖出黎,所以可以每關地圖完全唔同.第二就係有升級元素,一路玩你會有經驗值買新卡,令你唔會係咁loop同一副deck,同埋砌deck更加有深度,因為你要諗埋你升級條path.
不過LCG你預貴過一般board game,因為你會想keep住入擴充.同埋呢隻要多d commitment.一黎玩前你要砌花時間砌deck,二黎 campagin 8關為一個故事,對比d campaign game黎講唔算長,但如果有班可以定開既fd會好d,隔太耐玩會唔記得故事.
聖誕又想買新game
諗住買番隻心流密碼過年開party用
等緊隻wing span Asia 希望聖誕前運到,而家到咗附近轉運中心
今日隻ready set bet 同crew 都到左 聖誕賭馬大賽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞