Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
砌deck 緊係Arkham Horror, 但好難
如果鍾意Marvel 嘅, Marvel Champion 都係好好選擇
如果唔想砌同想對戰嘅,Radlands 係好好選擇

推坑嘅話,你女朋友男仔頭定係好女人?
如果會鍾意對決嘅7wonder duel, radlands 都好好啊
如果係女人嘅,我見好多都鍾意玩azul
鍾意marvel 嘅可以玩Marvel splendor,反之就揀project L
都唔啱可以試下Calico, 貓控會被封面吸引,不過遊戲性其實cascadia 會贏少少

全部都二人game
Deck-building 黎講,如果唔介意唔係純deck build,Clank!就入門級,
Lost Ruins of Arnak 深少少,Dune imperium 再深少少
+1 tts d教學冇乜feel
肥龍玩2077 tts 真心不了
但依排見到粉爸教人玩lockdown個個又教得幾好
夫子巴 share個nemesis 教學來得唔得
推坑嘅話
想知你地玩過d咩bg
了解返個程度先
有興
其實都少
camel up
splendor
avalon之類
咁真係唔建議Ark Nova

想試下策略game嘅不如玩下Wingspan先
有睇過呢副
睇下有無二手平平地執副
最近睇完barrage anachrony trickerion 同香港停電
你睇下明唔明我up 乜柒

Nemesis
1.遊戲背景 (NO TK,屍體,唔記得地方除左頭尾)

2.玩家目標,勝利條件
-生存,逃生艙,冷凍艙+飛返地球(目的地,引擎,有無被感染(抽所有感染卡scan,有一張就要deck洗牌就四張唔理有無感染))
-目標(殺人,飛去火星等)

3.遊戲關鍵點
-遭遇,揀定一張目標
-死亡,開逃生艙,對應AB房

4.流程(玩家階段,事件階段)
-玩家階段,兩個action,可以無限輪住做,直到你得返一個action,被迫跳過/主動跳過
跳過晒先到
-事件階段
回合推前
入侵者攻擊房入面嘅人
火焰傷害
事件牌(xx移動,然後事件效果)
升級
1空白,4幼蟲,1爬蟲,1蟲后,7成蟲
幼蟲,爬蟲升lv
蟲后飛雷神去巢穴然後遭遇/擺多粒蛋
所有玩家成蟲,飼蟲擲骰

5.玩家行動(卡牌行動,基本行動,房間行動,物品行動)
-有cost,分戰鬥中/not,要唔要hand carry
-射擊
-近戰(先食污染,miss左就會食一張嚴重創傷,最多打一血)
血=攻擊卡左上,逃走
-執重野
-交易(唔可以齋俾子彈,成間房受惠)
-製作物品

6.移動
未探索
-探索標記,物品+效果
寂靜,無事發生,有粘液就會變危險
危險,附近得閒嘅異形過晒嚟,無就所有無噪音嘅通道擺噪音

-擲一次噪音骰
1234睇擺邊到
檢修通道就全世界

輕聲移動
係嚟嘅通道加一個噪音骰

7.遭遇
1.清通道噪音
2.抽標記 (上面嘅數字vs玩家手牌)
3.如果係空白就擺滿噪音
4.如果戰鬥中移動,食一張攻擊卡

8.戰鬥
-抽卡計血,飼蟲蟲后x2
-撤退就回滿血
-打最少手牌嘅玩家
-幼蟲攻擊=污染+入身體
-污染卡,放係棄牌堆 廢

9.掃描
-如被感染,放幼蟲係身上
-兩隻幼蟲就死,同戰鬥不同
-死後會生爬蟲

10.傷同死
-扣三血有嚴重創傷
-已有三張嚴重創傷再扣血就死
-包同heal

11.弱點卡
-攞指定野去研究室

12.物品牌
-物品隱藏
-重物揸住

13.Craft
-紅軍
-黃修
-綠醫
-藍craft
-白任揀
應二揀一

14.藍休黃逃

火對人係每兩個行動做一次,郁唔到就情願跳過
如果無晒成蟲模型再要攞= remove all成蟲然後擺

- [ ]
建議你地上bg cafe試左先
barrage有係BGA睇過 然後都係唔明點玩
我都係睇左rule only
遊戲目的就係想你整水霸抽水機 之後送去發電機
而你既起重機一整完野就要維修
所以你既工人就要係維修/發電/買材料之間選擇
BGP 咁多年黎整既片都係差唔多,其實係Style。
佢地投資左係器材上面,畫面聲音質素會提升,但文案內容或拍攝手法 始終係人力資源,呢方面無改變 就難以推出 同之前與別不同既內容了。始終佢地CHANNEL都有一段歷史, 如果要做應該就一早做左,所以我覺得呢D係佢地Style。 (就好似DICE TOWER 咁多年都係咁)
我入咗human punishment
本身睇完落埋1蚊跟 moonrakers, 最好放棄咗
前排見 power哥好似返anachrony貨,上bgg望下難度,完全未夠level
最大伏應該係世界議會
同女友玩我覺得主題同component好重要
靚同可愛既配件會令佢有興趣玩 咁佢先至會投入心機去學同玩
因為佢應該唔會聽到"砌deck"而有興趣玩

2人既話可以考慮啲puzzle類既game同佢玩 我首選係patchwork同cascadia兩隻都係靚同簡單輕鬆既game

砌deck類就揀dominion啦
等佢體驗下砌combo既樂趣
而且佢唔係對打game 所以過程會無咁mean

btw我第一次教女友玩ark nova好順利
可能因為佢鍾意動物園theme
而家佢好鍾意玩添
所以我就話唔好太驚佢handle唔到想同佢玩就試下
anachrony 加埋個expansion fractures of time
好正可以撕裂時空做多次worker placement
但要承受風險同代價
最後決定back Quodd Heroes個玩法幾得意
發現bgg個評價都幾準 2.5 3.0 3.5 4.0 4.5 都有幾明顯既差距
你指個複雜度?
我反而覺得唔算好準
因為佢無分開規則既複雜度同埋策略既複雜度
你入左坑一段時間可能會想睇返佢地
咪都係一舊舊😆😆😆😆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞