Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
320已經包運費?
有無輕鬆合作2人game推薦
Unlock
Unlock我覺得有啲位解迷好格硬
唔係純邏輯對理

個人推介pandemic
重玩性高
仲可以買legacy版玩劇情
pandemic另一個唔鐘意玩
就會變左你自已solo
hanabi,decorum
不過我覺得合作game通常唔會太輕鬆,因為有d難度先會有重玩性.不過呢兩隻都易學.
感謝各位我睇下點玩先
anno1800擴仲冇晒消息,諗住連擴一齊買.
另外等緊aeon's end reprint,想入坑好耐
隻Wayfarers of the South Tigris評價唔錯
Shem Philips第三個三部曲
啲人話鍾意玩西國聖騎士就會鍾意玩佢
Amazon都有得買
諗住入坑玩board game
見網上評價Mage Knight唔錯
但洗唔洗買edition版? 貴好多
一黎就玩咁重唔驚嚇走d朋友仔?
rulebook 都有排睇
咁大濟
重諗住一玩就玩啲高質野添
你之前玩過啲咩board game?
點解咁specific想要玩Mage Knight, 佢都算係幾舊既game嚟
真係冇乜
見樓上講個個ready set bet 都有啲興 要嚟看門口
另外想玩啲2人或以上既 策略game

之前玩過7wonders 都覺得唔錯
我自己推坑會揀呢幾隻game, 呢幾隻係我認為任何人第一次玩都會有好好既體驗,而且重玩性都高:
Party game:截碼戰,狼人真言,神來一筆,忍者之夜
輕輕策類:拉斯維加斯,Cubitos, Flamme Rogue
輕策類:Dune Imperium, 奧法之戰,The Search for Planet X, Wingspan

由中策開始,個規則量同複雜度會增加,所以你要確保所有人都肯聽同學隻game點玩先可以試
如果唔係你教game會教到想反枱
不過最好既辦法都係去board game舖玩幾次先 睇下你嗰group適合玩咩類型既game
新年玩應該幾好氣氛
https://kingdomdeath.com/
一玩就玩最高質啦
你有冇乜野類型/題材想電
幾多人一齊玩
香港好似好少見cosmic encounter
冇得收2手
party game但好食英文,所以冇中文較少見人玩
我有全擴好好玩
主要就2人
鬥智/合作/對抗都得 就嚟玩rummikub玩到悶
希望多啲道具得嚟 又唔會極度複雜
見上面有介紹個隻講雀既
但又因為唔係香港 好難搵倒中文版
我都知我難服侍

Btw會考慮上面講個隻ready set bet 看門口
splendor 二人版啦
又要用腦又係對抗
無文字要求
Splendor duel都幾好玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞