Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
有exclusive game content
大把
咩KS限定promo card, expansion之類
但中文版有時出現main game 唔出擴充包
棘住唔上唔落
接近永久保存收藏級先至要care
普通玩家無所謂啦
euro game通常都係component, promo card, promo角色.不過通常唔會對隻game好唔好玩有太大影響,最多加d重玩性.美式game就會有ks exclusive campaign. d exclusive野通常retail可以買返不過貴d.所以除非你真係對某隻ks game好有興趣,ks可以用平d既價錢買多d content.如果唔係既話,可以等retail或者收二手.
我都唔會買好多figure既game,因為冇咁多位放同玩,帶出去又重,又唔會上色.campaign game都好少買,一個月先約到幾次,都好難完成,隔太耐故事又唔記得.唯一玩既係AHLCG.
如果想試多d舊game,收二手同amazon有折時候買係好方法,
係,主要都係唔想整花個盒同撞崩d角,包膠既傷都唔知要幾多年之後先開始見到.
買完以為佢會出 點知唔出真係想死
而家轉左玩英文game
有無人玩過深谷酒館?評價如何?考慮緊買唔買
同埋英文啲設計感覺順眼啲
Amazon又有買2送1
如果無理解錯優惠應該係送最平果盒
諗著入Wingspan同Azul Queens garden
仲有1個位,有無巴打諗著夾?
優惠按照比例計
意者 t.me/ckc2545
我試左而推薦既:
Turing Machine
Welcome to the Moon
Living Forest
Galaxy Trucker (Revised)
今日開始Amazon Prime Early Access有啲game好似Splendor同pamdemic果啲都幾平 大家有無咩會買
定都係等black friday會再平啲
之前好多人收tiger & dragon,而家勁多人放
我覺得amazon會減價既來來去去都係嗰啲
會買既通常都一早買左
早排 買左 成套 七大奇蹟對決 同gf玩

斬幾有趣 重有冇d 類近二人驚 又易上手
wonderland war有新expansion上KS,All in 加5張promos 要195usd, 最癲係運費82usd
果斷放棄

btw COB all in 35eur真心癲, everdell all in 66usd
屯門巴之前有個二人game post ,整理得幾好
可以趁依家Amazon prime day入貨

二人桌遊成魔之路(選)
https://lih.kg/3074796
佢係咪寫撚錯左
最撚大盒既deluxe運都係26
加晒要82? 佢同rest of Asia一撚樣, 我覺得係寫錯
BTW分開3樣野買, 個運平過你BACK 180個LEVEL
真係錯左, 改返做34
隻game 得唔得 如果34運費諗得過,但佢d chips 好似麻麻地
好好玩係gamer版既朗中闖江湖
個茶會phase令策略成分大增 不過game time會稍長
chip方面就同其他game一樣囉有deluxe chip一定好過無 但無既話都可以用coin capsule代替
唔知點解唔係好想學神秘大地,聽都唔想聽落去
哩隻game係要鳩抽袋 抽chip
有deluxe係會好玩好多
哩個錢唔好慳

隻game運氣成份好重 我覺得適合同一班唔係成日玩bg的人玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞