Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
講真香港人屋企應該玩唔到
figure無色真係寧願用standee
呢到有冇人鍾意玩瘋狂詭宅
啱啱入左副二手準備入坑
1st Edition 定 2nd Edition?
1e 真人GM 絕望到仆街
2e 都好玩,不過有D劇本好悶。
第2版一開頭要了解啲規則有啲複雜
目前玩左4次只有兩次成功
都幾好玩
有啲劇本好難
有冇巴打玩埋詭鎮 想知邊款好玩啲
想問Wingspan 係咪雷聲大雨點小?
兩人玩如何?Expansions 有冇增加可玩性?
Thanks
1) Wingspan評價比較兩極
有好多人唔鍾意玩 主要係因為覺得係運氣遊戲
但佢係我最鍾意玩既輕策之一
佢玩上去係tactical多過strategic 要根據手上既牌諗個action sequence嚟gen combo/gen分/鬥objectives
gametime唔會長 一個鐘一局 主題同配件更加係100分
2) Wingspan係interaction唔多既tableau building, 所以player count對遊戲影響唔大
我主要都係2個人玩既 完全無問題
3) Expansion會多左雀仔牌 增加變化性 所以啱玩既話通常都會買晒
一般認為二擴Oceania係最好玩既 因為update左player board nerf左生蛋流同埋多左種百搭資源
所以如果二揀一建議買Oceania先
另外今年會出Wingspan: Asia 除左可以當係三擴之外亦都係一隻standalone game嚟 可以兩個人玩
詭鎮你係講卡牌版定版圖版
如果係版圖版 詭宅好玩好多
卡牌版姐係ah lcg 上面有巴打詳細介紹
詭鎮 = AH 3e?
3E 我覺得麻麻地,相比2E Steramline 得好勁,無乜氣氛。
垃圾game
我見卡牌版好似出名啲?
我剩係買左mom同一個擴 之前諗住睇下入唔入手詭鎮 但mom我都未玩完又好難湊腳(有啲人唔鍾意玩咁長時間 我就覺得幾刺激)

Btw呢排再諗住入手Broadgame 我通常都4-6人玩 有冇啲咩可以推薦見到flamecraft啲畫風咁靚好吸引呀 郎中闖江湖又好似幾得意 但都係4-5人game
Flamme Rogue加擴充可以6個人玩 簡單既賽單車game
Puzzle類有隻叫Planet Unknown 可以最多6個人玩 都好好玩
有隻叫Libertalia今年出左隻新版叫Winds of Galecrest 都唔錯 6個人都玩到既輕策卡牌game
以上呢幾隻都係玩家同時行動 所以就算6個人玩都唔會好長時間

不過我就認為你應該照買啲4/5人board game, 如果6個人就轉party game 如果唔係會少左太多option 朗中闖江湖係一個唔錯既option嚟
朗中加擴好似最多5人?
係,一擴
Chip theory 隻新作20 Strong 免運費,夠薑
初頭仲以為美國先免運,睇清楚原來全球免
本來無乜興趣,即刻去研究下
賣左未牙
郎中係咪都好好玩 我見好似好多人推介
6個人真係難搵啲game 多人就好似玩陣營game好啲
其他冇咩點聽 等我上網睇下先
Destines中文300幾好似幾抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞