Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
del post了
有時見到二手谷放wingspan 都會諗係咪我錯
Wingspan唔玩擺喺到睇都幾靚吖
但game time 都耐, 同埋大家都要有個心整大家, 唔係就變左搵盟友game
多謝你
今日開左everdell黎玩 有少少問題想請教

想問下如果我城市有woodcarver 同chapel, 咁我可以拎呢張卡仔 佢上面寫既when achieved做果啲野係咪一拎到張牌就要發動?即係我要擺左point token向chapel到、拎呢張細卡仔、先可以每一個point token拎一個資源同抽一張牌?

同埋最尾計分既時候 我理解既應該係:chapel上面有既point token (例如有2個就兩分)再加呢張牌仔既計分方法 即額外多多4分、total 6分?
唔該晒各位巴絲
All yes
唔該巴打 呢隻game好玩呀 男朋友都鍾意
想買多個expansion 可以去到6人玩
但如果係咁好似一次過買complete collection好啲
計下條數complete collection其實同分開買expansion既價都差唔多
我個人既建議係買左bellfaire先,之後再逐個買
留番啲錢買其他game
我男朋友都話唔好買complete佢話留番啲錢買其他
而家諗住入手belfaire同spirecrest
同類型黎講截碼戰好玩過機密代號好多
Complete edition 極正
買唔起鳥
岩話入手左bellfaire 買埋spirecrest收手啦上網睇好似話呢兩個最好
所有詞語game我都好鍾意難分高下
新手一問 4到6人有乜推薦玩?
利申: 只係玩過Uno
有好多好多option我既話會推薦呢幾隻先
狼人真言
幸運密語草
截碼戰
神來一筆
Sushi Go Party
貓吃3辣
謝謝你
會對乜類型有興趣?
吹水/身份陣營/合作/半合作/策略/畫畫估嘢/賭博競爭/估字/考反應
全部女仔玩,可能偏向心理戰吹水個啲/狼人殺之類,但又唔夠咁多人
5個人開始已經玩下啲陣營game啦,Secret Hitler同忍者之夜都好玩
不過我會建議咩類型既game都試一兩隻先
吹水可以考慮Detective club (妙語偵探社)
一個開題,一個唔知答案,係其他人知道情況下
出完兩張咭牌之後,唔知答案條友靠吹水去令其他人相信你係知答案情況而出牌,唔係鳩出

德國蟑螂同貓食三辣都類似大話骰

骷髏牌都係吹水心理戰(但我覺得啲配件太簡單,未值個價)

上面講到嘅狼人真言同截碼戰都有分陣營同語言偽術為主
狼人真言:村長靠唔講嘢,只俾剔 交叉情況下要村民估中答案,狼人就要破壞
截碼戰:兩隊各有4個key words, 靠唔同形容詞/方法話俾對方知4個key words嘅先後次序,兩隊就不斷收集對方資訊去估對方每次嘅次序
隻game個6人mode好鳩 唔洗買擴都玩到 佢無新加任何硬件只改規則

6人玩就第一次轉季無得拎新工人,手牌上限改至7張,起始手牌:5/5/6/6/7/7
不如試下新式陣營Game 席絲琳?
香港設計 嚟緊上KS 依家有試玩會

https://youtu.be/mvgFi-FvniM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞