Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
係啊,無人會因為依樣野批評佢地,情願佢地舒服d 拍少集好過
只可以講 我好尊敬佢地
佢地個channel未必啱新手睇

但玩開果班佢channel真係好吸引
唔係隻game 太新既話, 都應該有好yt 片教點玩

睇多幾條就知自己啱唔啱玩架啦
https://www.youtube.com/watch?v=qce4uEZ9x7w&ab_channel=Felicia

又話gloomhaven咁大盒,點解好似仲大盒左
仲有隻iss黎緊
搞唔掂
非引戰 其實都係缺點黎
新玩家(我)想學玩 睇完佢片訓著左 0興 / 轉左睇其他人 反而仲多謝其他人
你地講到佢地點 其實只係圍內打飛機 因為新玩家跟本唔知佢做左乜 同埋care好冇玩/點玩>佢地做乜

btw 最近學左幾多中重策歐式 有冇人有興
咁又唔一定睇佢地
你中意就會咩channel都睇哂,睇一個係唔會夠,相反你睇完其他channel都會想睇下香港人點睇隻game, 始終有時外國文化同香港有D唔同,多一個觀點
同埋yt講bg 又係聽三語既channel都唔係真係好多, 外國有D仲悶到個幾鍾齋talk, 有時我聽聽下訓著左,但係你中意就會照聽。
有時佢地講D無咩興趣既game我都係㩒個like就算
始終多一個channel多樣選擇
你嗰條係早期既片,新嗰d教學片都唔係一鏡到底啦
https://youtu.be/vYIJ_gYn4tc
https://youtu.be/1VaDhLOfE1I
不過我個人習慣唔會去睇yt教學片
一來自己睇唔會漏,D 片成日有D位會講少左少少野或者講錯左少少野
二來你睇完rule book,玩既時候想查返少少rules你會有印像去邊查,睇片又要loop多次搵,唔想玩玩下無啦啦開yt睇,D fd又喺度on99等你睇,好老尷

得幾種情況我會睇教學片
一係本rulebook垃撚圾寫到1999
二係睇完rulebook玩過幾次,再睇返教學re confirm 下有無玩錯
三係我無個隻game又想睇人玩playthru

利申
英文唔係特別好 (考試啱啱合格個D)但係唔知點解睇有關bg既英文/rules好少睇唔明,開頭都有擔心買英文game會睇唔明,第一次買左隻gloomhaven睇完原來都唔係好深,宜家可以睇外國channel唔睇字幕都知佢講咩。(但係睇其他英文野又聽唔明)
Nemesis 拍得好好喎,證明其實bgport 係得,可能真係太曬時間

Ross 哥問起新手其實想知啲咩,咁啱我都叫做熟nemesis 啲rules,教過好多non bger nemesis,我就用依條片做例子啦,大家討論下~

新手最鍾意嘅嘢就係實在,最討厭嘅嘢就係虛無

簡單啲講,你介紹左X,但無簡單講到點解X要存在,對新手嚟講好痛苦
因為佢要係唔知X係用嚟做乜嘅情況下,一直靠死記,直到你講點解X需要存在係隻game到,佢先放得低,你一路唔講,佢個腦要擺更多野,一係會唔記得,一係會好實

我舉個例子,段片開始教學係由setup 開始先,都可以嘅,但就要逐樣解釋
講左房間點擺,但無講點解要擺房間,房間係用嚟做咩

講左要擺engine, 但無講代表左啲咩

講左入侵者嘅蛋,但無講用嚟做咩

唔好反駁我先
KH 大係有講到透明指示物放係b 到,代表太空船飛緊去b 到,依到講得好好,新手唔會有唔明嘅空間,我覺得咁先係教game
你可能鬧我on9, set up 都解釋晒,set up 咪講成粒鐘?

1. 只係講一句,唔係解釋晒成件事點run, 例如入侵者嘅蛋,直接話'你當係巢穴嘅血啦' 就得 or 例如入侵者嘅袋,直接話'代表隻船總共有幾多隻同咩種類嘅異形' 咁樣,個新手已經可以放下心頭大石,了解X 大約係咩嚟,暫時放低等你再講

2. 其實咁都依然係教得耐,所以我多數會講左勝利條件先,係會慳返好多時間同問題

比如wingspan
我第一句就會話
"依隻係一隻跑分game,你要透過四個行動,拎糧食,拎蛋,抽卡,打出卡嚟提高依塊卡仔(指住個得分方塊卡仔)上面嘅有範疇嘅分,咁頭兩個行動就係xxxxxxxxx"

如果係nemesis
我第一句會話
"依隻係一隻半合作遊戲,(介紹background),你需要生存同達成手上目標先叫勝利,要生存你需要1. 返返地球,2. 無被感染, 你同異形交戰時有機會受到感染
咁點樣先可以返返地球呢?一係就直接上逃生艙飛去地球,一係就跟住架飛船飛返地球,要達到依個方法,就要確保(指住艦橋)我地真係去緊地球,並且(指住engine )至少兩個engine 係working 但無論邊種做法,因為你失憶嘅關係,你都需要探索未知嘅房間xxxxxxxxxx"

咁其實會俾到新手一個大概嘅concept 隻game 玩緊乜,又唔使一陣係咁解釋

我留意到KH大教game嘅方式係
A1>A2>A3>B1>B2>B3>C1>C2>C3
但其實比較好嘅做法係
A>B>C>A1>A2>A3>B1>B2>B3>C1>C2>C3
所以我多數係
Goal>setup>A>B>C>A1>A2>A3>B1>B2>B3>C1>C2>C3>塞唔入嘅雜項

例如KH大一開始就講card 嘅action
但其實對新手嚟講,佢連點解有action 都未知,點解要行,我做乜要移動去房間,隻game 到底玩緊乜㗎?

唔係鳩up, 我真係有稿教game
唔使仔細睇得我先明我自己up 緊乜

搵人幫手俾ross 哥再交俾吾想換教部門睇睇
邊幾隻
自己係discord交出去咪得
大盒過gloomhaven
推坑嘅話
祝ching保重
可能我就係口講人地交上去,實情就自己交左扮人地
有幾多人睇完入咗中出叛徒
Bg界集體炒燶事件
睇隔離post 可能考慮入隻7 wonders duel學下砌deck先
反正ark nova繁中未出 係見主題&手工幾吸引
識玩
真係好大盒,睇呢張圖唔覺, 知到盒GH 有幾大就知個比例
上面果盒咁細副 一定同scout差唔多size
7 wonder duel 唔係砌deck
有邊隻推薦咁
你指推薦砌deck 定推薦2人推坑game?
各自有咩推介
即刻又上下水先,砌deck會唔會試下Star realms
放晒成套oink game 實仲有位淨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞