Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
https://www.kickstarter.com/projects/bffgames/hidden-leaders-forgotten-legends

之前幾好評嘅陣營遊戲出新expansion
美術靚 支援3-6人
可以睇下
好似幾有趣
反正base game 先30鎂 back咗先
鍾意詭鎮 克蘇魯系列嘅巴打機會嚟了
https://www.kickstarter.com/projects/cmon/dmd-fear-of-the-unknown
出左真all in先睇
Cmon d野唔到最後2-3日都廢事睇 一定差成箱內容
係好玩架
朗中呢類game叫做push your luck
每次抽袋都有可能會爆煲 要決定博唔博 所以每次抽都會好刺激
有隻叫做Cubitos亦都好好玩 都係push your luck擲骰仔賽跑
睇落好似唔錯
要策略啲有 7wonders
viticulture + exp, scythe + exp (2隻都未接觸過)
西國建築師 + exp,
但我會覺得9成 6人策略 game downtime長, 反而會悶

6人party向,如果唔係陣營有
東京之王, long shot, camel up, colt express

仲有一隻不得不提 Survive: Escape from Atlantis! + exp

反而4-5人就大把選擇, 本身我個group 都係4-6人, 依家唔理咁多照入4-5人多, 如果淨考慮4-6人會錯過好多好game
6人策略game要搵啲玩家同時行動既game會好啲
上面呢啲係玩到 但downtime真係會好長
而下面啲party game其實都有呢個問題
人多既話就要考慮埋啲人會disengage from the game, 如果佢兩turn之間要隔成10-15分鐘 然後佢本身對隻game又唔係好大興趣既話 佢可能就會開始玩電話 咁成個table既氣氛就會差左好多
呢啲情況就要玩啲無downtime既 party game
不過有啲group就專心啲 無呢個問題既 視乎你同邊個玩 同埋喺邊度玩(喺board game舖玩會專心啲 因為要俾錢)
Survive: Escape from Atlantis! + exp
呢個見到幾次有人放,幾想買
不過我同小朋友玩應該會喊死佢哋
最近有隻賭馬仔game ready set bet好似幾過癮
呢隻感覺好玩過long shot
巴打有無d岩7-10歲小朋友game介紹?
Outfoxed
東京之王都唔錯既 男仔會啱玩
再簡單啲既可以揀大頭娃娃,Coconuts

其實7-10歲如果個細路夠專心既話已經可以玩下啲輕策
我屋企個對最鍾意玩彈棋icecool,玩極都唔玩,連長老都可以陪佢哋玩
平平地細細盒就dobble ,Hanabi,幽靈快手
7,8歲初初玩嘅話zombie kids evolution 可以玩到好high ,不過對再大d或者有玩開board game 嘅小朋友玩多幾鋪就會麻目左
識字睇得明故仔書可以試故事線童話篇一齊作故仔
大盒game ticket to ride 真係無敵,未見過話唔鍾意
Flamme rouge男仔鍾意女仔有d抗拒
古墓企鵝都可以
佢哋都享受到整人沉船嘅快樂,最主要睇啲腳有幾pk,隻game先會加乘,如果個個都咁和平隻game會唔好玩
有冇area control 高手?

blood rage, rising sun, ankh, Inis, El grande
揀上面5隻係因為有中文版 (dune 簡中不了)

四隻嚟講邊隻最易上手易學?
最爽快: blood rage?
最多互動: INIS? El grande?
談判最多: rising sun ?

利申 area control 只係細個玩過risk
最易學應該係el grande
1) 五隻都差唔多 唔會好難學
2) 如果你指downtime最少咁就應該係El Grande 因為佢唔需要打交
如果講最爽咁我就會另外推薦Kemet 因為可以砌tech同埋佢會係咁打交唔會悶
3) 呢度每一隻都高互動 所以完全唔洗擔心
4) 談判最多係Rising Sun 不過其實都唔算好多談判
如果想要談判性質高既話就要考慮難度高啲既TI4/Dune
TI4 個時間太長,dune暫時唔考慮住
Kemet 可以再觀望下, thanks

BTW El grande big box, kemet, inis 啲盒咁大為乜呢
kemet,inis呢d要放figure
唔該巴打 我已經決左買郎中啦 想買埋女巫果個擴 咁就可以多一個人玩
唔該巴打 係呀4-5人真係好多選擇
我鍾意玩伊斯坦堡、卡卡頌、農家樂果啲 呢啲都細group玩先得 卡卡頌都勉強可以6個 (但就變左整黎整去 冇咩分拎))
多人玩我本身有爆炸貓同secret hitler
我諗住買左郎中先 之後再買其他
伊斯坦堡正,係setup有d麻煩。最近隻first rat好似都有類似感覺

我覺得女巫係好玩過鍊金術師既
可以直接加個南瓜6入去玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞