Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
Dice Throne: Santa VS Krampus出左貨
第一次back KS可以咁快有得玩
我有friend推薦話 Gloomheaven 好好玩想問同Arkham Horror 比邊隻正啲
我聽好多爆左GH或玩到後期既人都話d關卡變化唔大,故事唔太吸引,結局停得有d突然。
arkham horror就唔知你講board game定lcg.
台灣果邊有,香港就唔太清楚

AH其實board game同lcg 嘅分別係咩
lcg係card game黎,你要事先揀一個角色,砌好副deck,再去玩d campaign.
board game就係即開即玩.如果你唔鍾意遊戲王嗰d咁花時間砌deck同研究d牌可能未必岩你.同埋如果你d fd唔砌deck,你預左要砌定畀佢地玩.
lcg故事感同rpg感都重好多,故事有分支,有多結局,game入面有好多decision making,對之後有影響.每關會根據你既表現有唔同經驗值,經驗值可以買牌upgrade你副deck. lcg每年都出一個cycle,一個大campaign擴充同角色擴充.每個cycle campaign都會加一d新機制.
因為係lcg,所以重玩性一定高過board game.而且community都大d,多d人討論

想問Root 兩人玩,重玩高唔高?
Expansions 係咪大致相同?邊副可買/可唔買?
Thanks
想問大家覺得oink game邊隻值得買
For 4-5人
startups同scout.
fake artists都唔錯不過你拎紙筆就玩到
有錢買arkham horror
無錢買jaws of the lion
鍾意好似遊戲王咁砌deck/鍾意劇情類既 arkham horror會好玩啲
鍾意戰棋/策略game既 gloomhaven會好玩啲
Root重玩性唔錯既 因為每回合啲手牌都唔一樣 就算揀一個種族都唔會有太固定既打法
當然你仲可以轉種族/地圖嚟玩

Riverfolk純粹加左水瀨同蜥蜴
Underworld多左兩個地圖,烏鴉同地鼠
Marauder多左Hirelings, 老鼠軍閥同Badger
另外有個叫Clockwork, 加左四個AI種族俾你凳腳

兩個人玩我覺得Marauder同Clockwork兩個至少要揀一個嚟買
Marauder多左Hirelings 佢喺啲動物小村落 會輪流幫每位玩家 會多左啲能力
兩個人加左會令到隻game策略感大啲 要兼顧既野多左 亦令個地圖無咁冷清
不過會燒腦啲

Clockwork就加左啲AI種族
兩個人玩可以加一個/兩個嚟變3/4人局
而啲AI係唔錯既 有變左多人局既感覺
玩上去就會fun啲 混亂啲 無咁冷清
不過佢本身無跟種族 要買番啲大擴先有
deep sea同modern art都唔錯
即係買clockwork都要買埋其他擴先有用
唔係 不過淨係買clockwork就得base 4個種族用
我會建議買左個base試下個feel 啱玩既話再加clockwork+underworld>marauder>riverfolk
巴打解釋得好詳細 lcg即係有故事版嘅Marvel Champion? 聽落 Board game好似無咁好玩,board game玩法係點樣㗎?
gloomheaven 平啲?
jaws of the lion英文版300蚊就有
有25個任務
幾多人玩?
1-4
想推fd玩完卡坦就上電力公司會唔會太快, 定有咩game 只係難卡坦小小
board game版係一舖過同埋唔洗砌deck
玩法更接近傳統合作rpg 有公共既盟友/道具牌堆可以抽
檢定亦都變左擲骰仔而唔係抽袋

其實一般講arkham horror都係講緊card game架啦
我都認為card game好玩好多
board game版呢種傳統合作類有好多game都比佢更值得買
咁好似卡版吸引啲 係唔係好似Marvel咁買core都夠玩?
可以退番錢
marvel淨係core真係夠玩咩
佢同marvel情況差唔多囉 淨係base基本上無得點砌副deck
我認為最起碼都要買一個cycle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞