Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
啱啱入坑想循序漸進咁玩 等熟左規則再買啲expansion.

因為我覺得LCG呢個玩法好有創意 Board game可以一個人玩好似打機咁,所以有興趣試吓,啱啱接觸係唔係玩marvel 先比較好 聽樓上巴打講Marvel簡單啲,驚AH太 hard core嚇走啲friend
個人覺得ah 好玩好多 其實唔係hardcore
沉浸感大過marvel好多 有劇情 有選擇

Marvel係好爽快咁打完一個大佬就完
AH睇黎真係好正 見BGG Gloom heaven長期第一以為有得比
Gloomhaven 都好正 兩隻都可以買
直接去Amazon 撳隻jaws of the lion 同 ah core啦
amazon jaws of the lion香港無free shipping
買多少少野
唔夠錢所以唔係free…
board game同card game個concept其實類似,就係揀一個角色,個角色有技能,有武器,之後係個board行去唔同地方做野.而且又係要testing(board game係擲骰,card game就係抽袋).兩者都係玩action point.
不過card game勁在佢用location card去砌幅地圖出黎,所以每關既地圖都完全唔同,例如core game第一關一開始得一個地點,就係書房,之後慢慢加d location可以去其他房;之後第二關個地圖就更大更複雜.而且location card上面又可以加唔同效果,令到card game係講故事同gameplay上都有好多變化空間.board game個地圖基本就係成個arkham city既地圖.

同marvel其實好唔同,只係marvel借用左ahlcg一d機制.marvel目標係打boss;ah每關目標都唔同,可以係打boss,可以係搵clue,可以係其他目標.marvel隨機性冇咁大,你基本預計到今round boss會做d咩,扣你幾多血.boss打你會抽boost card,會加減佢攻擊力,或者d負面效果,但d boost card用完會棄,所以之後d boost card愈少你大概可以估到淨低d咩card;但ah將呢個過程放左係玩家action度,你做大部份野都要test(抽袋),入面有機會中負面效果.而且抽完係放返入袋,下次中既機率一樣.所以ah所有野都圍繞住你副deck可唔可以幫你過到test,或者過唔到都得益
如果玩Gloomhaven我寧願玩電腦版,實體太大盒,setup又煩又好多位玩
遲啲oathsworn嚟到仲阻埞
其實lcg唔一定係合作game,lcg只係好似tcg咁砌deck,但唔洗好似tcg咁要抽包,淨係買expansion.
ah同marvel好唔同,如果唔想做咁多事前準備,想快玩一場,一定係玩marvel.想玩故事同多d decsion making就ah,但你想獨立玩一關就煩d.
鍾意合作 又想入坑嘅巴打
一律建議買呢隻
今年boss fight 嘅頂點
https://www.kickstarter.com/projects/shadowborne-games/oathsworn-into-the-deepwood-second-printing

今次唔買 唔知幾時先再有得買
唔係,jaw of the lion唔係free ship item
買夠都唔會有
岩岩睇又有
記得上個月睇因為無所以無買
Pandemic , 7 wonders?
新d就wingspan , everdell?
拎幾個出名game 參考bgg weight

Catan(1995) 2.31
7 wonders(2010) 2.32
Pandemic(2008) 2.40
Wingspan(2019) 2.45
Everdell(2018) 2.81
The Castles of Burgundy (2011) 3.00
Power grid(2004) 3.26
電力公司規則上唔難學既 我覺得無問題
不過佢係重計算既策略遊戲 要計好多數嚟決定可以bid幾多 買幾多資源等等
你要睇下你嗰group適唔適合呢類game

難過卡坦島少少option好多喎要睇你想要咩類型
如果鍾意玩既話卡坦島既話 亦都可以睇下Concordia同Sidereal Confluence
分到咁細 bgg weight參考性唔大啦
最緊要你想玩
如果玩咩都無所謂既話
可以睇下我最愛既兩隻中策 Dune Imperium同Wonderland's War
wonderland war 出新add on, 骰仔
KS就順便....
其實clockwork只係多咗個D AI既player board. (而家已經有8個AI,啱啱上個KS出埋另外4個)

而Designer 都自己出咗Update版既 Print and Play, 所以自己印其實都得, 所以我覺得唔買都可以.

Link: https://boardgamegeek.com/thread/2068034/better-bot-project-6th-june-update-final-cwe2-upda

優先Marker (AI用): https://www.dropbox.com/sh/jnc7zdqzwm672op/AAAVgpUZTPh6SP2L4wdPEXLxa?dl=0

官網Clockwork說明書:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0106/0162/7706/files/Root_Clockwork_Law_of_Rootbotics_09082021.pdf?v=1661523532

不過由於Designer自己再出嗰個係仲新, 可以官網個說明書有錯漏都唔定, 可以自己研究一下.

如果得兩個人玩, 唔建議入Riverfolk, 因為新種族拉力唔夠, 買咗都未必會用到, 反而最新嗰個擴入面嗰個種族都比較高拉力, 但係好似就再覆雜D.

啱啱再望番個KS, 佢Hireling都有得PnP.
https://www.dropbox.com/sh/h3c17yc6bwo1938/AAB2Mgl3uwnF50fJXy036frha?dl=0
呢隻好似Gloom heaven咁玩㗎?
戰鬥玩法可以話係類似 都係行棋 出牌 打怪

但gloomhaven 主要係focus係戰鬥 角色成長
劇情唔太著重

Oathsworn劇情著重多啲 戰鬥之前 仲會有城市探索去搵線索 做劇情選擇
最重要係啲figure令你好代入
對我嚟講太貴最多都係買standee版
所有多figure同campaign好長既game我都唔會買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞