Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
呢隻game唔係幾使睇文字的
想問Arkham Horror 魔戒同Marvel Champions 好似都係同類型嘅game,邊隻最好玩
我淨係有arkham horror同marvel champions
最有rpg feel係arkham horror.故事性都係最強.每關有地圖畀你行;有故事分支,有唔同結局;有經驗值去升級你副deck.玩法係card game+action point+行棋,成隻game都圍繞住檢定,打怪只係其中一部份,每關d任務都可能唔同.
marvel champions最岩casual玩家,三隻入面最易玩,故事性最弱,但你就可以隨時揀一個villain出黎打.砌deck方面都係較簡單,每個hero有15張牌fix左,你再係4種色既card入面揀一種色去砌.所以以玩hero為主.雖然話係三隻入面最易,不過挑戰性依然有,只係冇ah同lotr咁brutal.而且每個villain都有兩個難度玩.玩法較似傳統card game,打到villain冇血就贏.
魔戒我冇玩過,不過聽講呢隻係最難玩,砌deck最複雜.玩法較似mc,冇地圖,但每人一開始有三個角色.

難度: lotr>ah>mc
故事性: ah>lotr>mc
好似Arkham Horror最正 不過驚太hard core嚇親friend,買MarvelChampions 感受吓呢類型先
arkham horror要有心理準備輸好正常.每關第一次體驗個故事就好,因為你好多野都唔知,唔知d location有d咩衰野,唔知有咩怪,唔知你既決定有咩影響,所以bad end都正常.但到你重玩就知點玩同砌副點既deck.
btw,買ah家mc都好,識英文最好買英文.一黎平,二黎翻譯冇咁多錯漏.
好似啲魂系game咁難打

啲英文會唔會好難明
唔會,因為無論中定英,入面d字眼都係要睇佢本rule reference既定義.所以分別唔大.至於ah 劇情有中文係易睇d,不過就算英文都冇問題,因為有個app有晒中文劇本,每張卡既中文翻譯,同埋有得砌deck,記錄你玩到第幾關,用咩deck,搵到既資訊等等功能,非常方便
Arkham horror我既體驗係:
easy=難,normal=好難,normal以上=好撚難
尤其你一開始玩card pool細
玩easy個體驗係最好
Splendor Duel 中文幾間鋪都開左訂
我一開始買都係revised core+dunwich. core有好多卡既upgrade都係dunwich度.最近買埋5個starter pack. 同埋core最後一關係特別難,dunwich都冇咁難.core加上得3關,你都副deck都升唔到幾多.
玩easy mode test好易過.不過初頭唔識玩玩easy都係一個好選擇
仲有個point唔記得講. ah唔係好岩true solo,只適合two handed solo;相反mc就適合true solo
Thanks 巴打
聽上去無我想像中咁難
同埋好似好peaceful 唔玩搞喊細路女
不過價錢唔平依家應該養唔起
路過見到呢個post入黎請教下
樓上日日搵成班fd返去玩broadgame不停拍枱 up櫈,想問吓你哋有咩game係需要咁樣玩法?比佢哋搞到就黎人都癲
記得問清楚班腳睇唔睇英文先,隻game都好多字吓
玩得開心就算玩uno 冚棉胎都可以好嘈
住所嘅話一係留張紙條俾對方留意下?
溝通過 照嘈 死要玩呢隻game佢地自己happy唔明噪音折磨緊人哋係咩感受已準備反擊
睇黎AH真係好難玩
咁AH係唔係買中文好啲驚睇得好辛苦
係故事多字同用字有d深,但故事搵條友跟住個app d中文讀就得,我都係咁玩,冇咩問題.
卡效d英文文法好簡單,d字眼意思就中英點都要重新學,你可以睇下d卡英文
https://hallofheroeslcg.com/core-set-2/
https://hallofarkham.com/core-set/
規則難度唔高 係劇本難度高啫
佢好在可以俾你控制難度 想易啲就拎走啲負數token加番啲正數token 最緊要自己玩得開心
玩咩game要拍枱up櫈
Oathsworn 2nd edition 聽日上kickstarter了
有幾多香港人會back
講緊成3大箱野 正常香港家庭點玩
我覺得都會多人back,review太好
我估呢個campaign有機會上到10m usd
應該主力都係外國
有睇過unboxing就知
哩個size香港人唔係好多玩得掂

差唔多3盒GH
香港人1盒GH都難搵位放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞