Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
Viticulture 其中一副愛棋,All time top 5之一,雖然佢都唔算好平衡
我仲買埋Meeple update

遲下諗住試vinhos,希望唔會取代個位置
啲meeples好得意
邊到買啲update, 好得意
其實佢係啲貼紙

https://www.etsy.com/listing/772643276/viticulture-meeples-upgrade-kit-stickers

呢個網好多邪惡野 我仲入埋小小城鎮同The parks的upgrade

你預買完一個月就會收到
thank you
vinhos複雜過呢隻
啱啱試完VL大師一副,感覺唔錯
想問下Nemesis lockdown中文版翻譯得好唔好?
想入
二手group 有人放everdell 繁中。呢到好似間中都有人搵

https://www.facebook.com/groups/hk2ndbgsale/permalink/1760013401014447/?sale_post_id=1760013401014447
想問吓terraforming mars有幾個擴
有無邊個擴係must buy?

睇過下d review話Prelude係必買
其他擴係咪可有可無,加左會唔會搞到隻game玩勁耐
最後買左,玩左個佢rulebook 2player同solo 2 walkthrough,隻game基本唔複雜,複雜係要知道每個faction 的玩法同唔同的效果,要不停睇reference sheet因為教真係幾多,要比好多時間入去先了解倒,如果想對戰要2個player都了解自己同對方faction先得,如果唔係冇咪意思

我覺得隻game係好玩的,不過要放好多時間入去,如果唔係定期有固定人玩的話買左要有心理準備當solo 玩,不過我覺得個solo係好玩的
Prelude係必買 令遊戲可以跳過大前期乜鳩都無既無聊位 縮短game time
加愈多擴game time會愈長 因為會多左其他野做instead of推track(除左prelude同地圖擴)
我會建議買火星+prelude, 可能可以買埋地圖擴
其他擴可以玩耐左先買
但呢個網買真係要搵d free shipping,如果唔係分分鐘運費貴過你件野
咁應該剩係Prelude算
thanks
上官網買base game? 合作mode如何?
我估我入手都係solo多,要有團比較煩,未必個個想學同keep住玩,始終唔係故事game
哩隻Back左
你想像中幾錢
3, 400
咁快200%,有d料
有冇人玩過friday? 單人果隻

想問下冒險果陣可唔可以一張都唔抽? 規則好似係最多抽到白色個張數
睇完規則, 最少一張

玩最簡單都好易輸
Friday 係難玩架好多時第一關已經知可以放棄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞