Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
果陣TfM BB miss咗
後期睇返好彩無back
之後TfM AE都食住🥜
點知真係好唔得
依家睇下rules 伏味繼續濃厚
要衡量下屋企夠唔夠位
入關從來唔係一個問題
Btw尋日同班friend一齊玩 呢隻game超吸引女新手
但其實新手其實唔易handle
就黎想上bga搵人玩算 搵唔到人
想玩咩? 要好多人?
已經諗好大約點run好了正式進入實測階段,有冇ching想一齊試吓?
隻game暫定4-12人都玩到解決咗人數問題
首先要BGA有

我副full set ROOT買咗返黎玩咗一陣就放咗喺度,最新個expansion都未開過
班腳掛住起動物園
可以一試
我套ROOT 直頭開都開唔到佢地聽rules 都聽到訓著
如果整得掂連仔又肯出就好
之前有問過大家關於留膜嘅野
最近上網睇到舊vlog
http://aethebg.blogspot.com/2015/04/spielbox.html?m=1

先知留膜/包膠會傷盒

就咁睇唔留膜,定期清理加防潮先係最好做法
自己買包書膠包加放放潮珠最好
包書膠好花時間留前膜我主要係防塵,抹起上黎易D
Bga 有 ticket to ride 玩

想問下唔通地方嘅version 係咪都可以獨立遊戲?

好似Europe 評價最高
No. 有D寫面係地圖擴
BASE GAME都有分大 (2-5人)細 (2-3人)
想問盒9uppers係咪好值得買?
睇下班fd鍾唔鍾意鳩噏,要自己作故仔唔係個個啱
同類遊戲我覺得從前從前..易入口啲
9upper 要一下諗好個故仔
但從前從前唔駛 不過主題就冇咁地道囉
有冇人去咗德國Essen睇board game展
有咩重點推介game
搶oathsworn
自己啱啱先接觸boardgame,大把經典遊戲都未玩過 廢事追玩新game

反正大部分都係英文版難上手,市場調節之下好game 實會出中文版
但會貴好多有時仲會有翻譯問題

最緊要會冇咗Kickstarter exclusive contents
通常d exclusive 係game content 定figure 黎?

得Figure 就無特別想追嘅需求了

不過應該唔會有exclusive game content 掛?咁只會提高咗入場門檻,隻game 永遠變咗小眾,boardgamer 己經人少,重要玩依d野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞