Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
想問Cacarssonne, Burgundy, Catan 呢3隻有冇重複?3隻可買哂?兩人邊隻最好/最襟玩?thanks
3隻都可以買,Catan(3-4人 base game)
卡卡頌 砌板圖拎分,2人互動性大
Burgundy 擲骰砌自己版圖,可以砌到combo爆升上去,策略性高好多
3隻都係經典
如果3隻都有興趣,可以去board game鋪/BGA試玩(開一個月會員抵過2個去人鋪頭玩)
佢係小朋友故事書程度, 同小朋友玩, 如果怕即時講故仔有機會睇唔明/翻譯唔切, 我覺得可先睇咗本野做定功課先, 劇透對你黎講都唔太大問題, 你當自己GM囉.
因為佢D中文都有機會唔係即刻明.
我嗰本仲有D位印錯野.
意見同#652一樣, 記得Catan係3人以上先玩得. 但係4人玩其實好逼><
好古惑,而家基本上成副野除左塊board 之外冇野係用紙做
岩岩入手了 Thanks for reminding
我 等咗好耐
Yes
離晒譜 又要課…
不過我無in 3D tile
想推廣一下我同老婆整嘅Board game 「席絲琳」
[Boardgame] 香港人創作陣營社交推理桌遊,將會放上Kickstarter
https://lih.kg/3196985
支持
幫推
睇落幾有心機整
雖然我地唔係專業又唔係行內人,但我地呢兩年都真係認真去創作同修改
香港有無一手Radlands賣
睇左條片既介紹
唔知有無理解錯
2隻牌 決定陣營幾有趣
祝你成功
Super deluxe edition?
謝謝!

雖然段片較短,但無理解錯,同埋仲要睇數字,所以睇番場上既人開左既牌係可以推論其他人講大話既機會

詳細教學可以睇台灣YouTuber段教學片
3d Terrain Pack同個Upgraded hex tiles會有重複?係唔係買Majestic pledge就咪都會有?thx
deluxe係膠卡我覺得比多少少錢買Deluxe好啲,back左skyrise加左入add on等玩中
得一個fd肯同我玩board game旺角有冇場可以同其他師兄一齊玩
2人可以玩下合作game,好多都2人最佳
好睇你覺得咩係重覆
Upgrade做膠tile,3D tile,同埋本身跟game嘅cardboard tile ,玩嘅時候只會用1 set
而3D tile本身又係勁唔方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞