(一人幾個)去旅行遇過既Racist野

1001 回覆
741 Like 76 Dislike
美國
有屋企人揸車 突然被後面狂咇 但我地正常速度
之後個白人就駛去我地隔離舉中指同粗口屌鳩我地
成撚日玩咩大翻譯
結果去到外國先發現根本啲人分唔到香港定係中國人
提你清倉
答佢 No, I eat human
正解,最中意撚鳩班垃圾

之前被個白人一過黎就用普通話講你好,之後我用返Spanish講hola,佢話I’m not from Spain,我答返佢and I’m not from China

佢個樣冇癮到呢
去南美
5-6個10幾歲𡃁妹𡃁仔唔戴口罩指住我黎笑
跟手係我身邊講咗句virus

我即刻衝埋去佢地中間喪咳

佢地走夾唔抖
妓女不嬲特別包容
日本依單野都好racist
但點解ching 咁多負評
係咪連登仔日本撚覺得你吹水
喺歐洲住咗一年 淨係喺Covid爆遇過 喺巴黎比人扔野同埋火車比啲死mk無啦啦閂咗道門
又幾好笑
你呢個幾正
我未來參考吓應該會用
就係唔識分
但佢地見到整整齊齊
打扮ok又順眼會assume你係日本人先
佢地眼中日本人=fancy Asian
其他就係jungle Asian
依樣唔係racist啦
個行為又幾sweet 驚你上唔到校巴
係我racist
十四年前

喺台灣坐自強號去花蓮,冇位要企,俾車長問我地邊度黎 ,答咗香港啦,跟手就開咪叫香港人滾回香港,站甚麼你媽的

但問其他乘客又真係可以企,而且我地又冇阻人又冇大聲講嘢

頭頂一堆問號,最後台灣fd將件事放上ptt公審,又真係好多人屌司機歧視香港人,但後事如何冇人知

我仲記得車長姓何
果陣去柏林一間幾出名嘅德國餐廳 我地三個女仔有禮貌咁問 is there a table for three? 個德國女侍應皺哂眉咁話NONONO咁就趕左我地走,眼見明明有好多空枱
就算係真係full booking, 佢都可以講返句sorry乜乜柒柒解釋返
後尾上網睇返啲review話間餐廳唔中意招待Asian
唔係旅行係讀書 好人好事+Racist同一日發生
嗰陣係英國中學畢業 要攞晒所有行李返香港
因為太多所以我阿媽事先幫我買咗Extra行李
點知機場counter話冇我買Extra行李嘅record
我本身張機票又只可以帶一個大gip 響嗰邊又冇開銀行Account 身上嘅錢喺機場買一個包食都唔夠 (嗰日本身都諗住餓到上機先食) 仲要嗰日好似早機 打返香港個個都瞓緊覺絕望到

點知排我後邊有對英國夫婦 佢聽到我個situation 話呢個偶遇係上帝叫佢哋幫我 跟住佢哋俾咗錢我買extra行李 仲要有餘錢俾我買個lunch食 我感動到仆街

返到去counter 個空姐覺得我係特登唔買extra行李呃人哋幫 仲係咁同我講你千祈唔好唔還錢 心諗有冇咁黐線

跟住返到香港立即email佢哋講多謝同埋寄返啲錢比佢哋 佢哋仲要覆我email話唔洗還啦
但係咁大個恩我梗係老閪都還啦
應該係因為你叫佢過黎所以覺得你冇禮貌
歐洲去餐廳食野真係好仆街,成日無人理
真呀,以前有一次去德國出trip,德國offic啲同事教話啲待應會自己過嚟,不過你唔會知佢幾時過嚟,如果佢快手快腳嘅你先好畀Tips佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞