(一人幾個)去旅行遇過既Racist野

1001 回覆
741 Like 76 Dislike
去過德國同瑞士
啲人對亞洲人態度極閪
特別係餐飲業啲人
喺瑞士M記,成間嘢得我同我個fd兩個人
佢叫number,明知我係遊客都要用德文叫
我德文比較差,佢叫咗兩次我先sense到佢係叫17號
遲咗5秒去拎都要俾佢屌
跟住見間嘢裝修幾靚,諗住影張相(唔係影佢)又俾佢屌多次

跟住喺德國啲餐廳,次次叫啲待應都扮見唔到
叫四五次先好唔情願咁過嚟
問下佢哋有咩famous dish仲要特登反一下白眼,嘆一下氣先用晦氣tone 講有啲咩好食
我已經態度好好咁thank you前thank you後
但係佢哋轉個頭就同啲local客有講有笑

最癲係連啲泰國日本餐廳啲人都學埋佢哋啲閪口閪面
明明班友全部都係日本/泰國人
有次order完之想追加啲嘢飲
條友極度晦氣之餘,行開嗰陣仲要口up up咁屌我哋
仲要係當時間嘢得幾個客,一啲都唔忙
佢哋之後又係轉個頭就同啲local 有講有笑
你答佢,I form hongkong,so I don’t eat dog咪得,
其實都不外乎係
1. 同中國建交之後呃國家錢
2. 支那人去人地國家搶資源(不限於錢,工作機會)
3. 令人討厭嘅惡習
唔係俾外國人Racist, 2015年有日係北海道小樽有個大媽想買街邊D密瓜
佢同個店主雞同鴨講唔知做咩, 我行過佢叫我幫佢同店主解釋, 佢一大堆普通話咁講, 我聽唔係太明同佢講唔太明聽佢講乜
佢屌9我"你係咪中國人黎架"
我果吓答佢"誰告訴你我是中國人"??
第一個正評係我俾嘅
係咪少人solo backpacking 所以負評,有試過solo backpacking 然後咁啱係hostel識到女一齊玩嘅話,就知第一句係極之準確
Yes, I eat dog everyday at home. And you?
Ce serait mieux si vous disiez d’abord bonjour
佢唔係racist
只係法國佬覺得法文世一
任何人係法國都應該要講法文
試過幾個月前喺德國西邊嘅一個city (Leer)等緊巴士去荷蘭
同行嘅有我+兩個台灣女仔
大家每人拎住一個gip+帶口罩喺巴士站前等緊
然後有個睇落瘋瘋癲癲嘅中年德國男人走過嚟
用隻手指住我哋
逐個人指
語氣勁差咁係到評頭論足(用德文)
大概係話我哋生得樣衰之類
咁我哋就唔識反應
呆咗咁企咗喺到
然後有個一齊等車嘅德國女人好心幫我哋鬧走咗個男人
但個男人就將個target轉移到個女人身上
個男人企喺女人隔離叫佢唔好咁多事之類
過咗陣個男人終於走
然後我哋就同個女人尷尬笑咁對望咗一眼
好可惜當時冇同佢講句多謝
未進化嘅意思
以前亞洲人俾人笑Monkey
雖然係人樣但係公眾行為差(所謂唔文明)

百幾年前已經有呢個比喻

以前睇日劇有講
連登仔唔識呢d咖
佢地以為白人係神仙嚟
去過20-30個國家,淨係俾香港機場地勤歧視過
ching坐左三十年?
有次去泰國
要去個巴士總站搭巴士
就嚟行到去嗰陣有架中學雞校巴就嚟開
跟住無啦啦有個阿叔跳落車離遠同我好大聲講嘢邊做手勢 好激動咁

dklm佢以為我係泰國中學雞
之前去Salzburg旅行,等過紅綠燈時,已經見個中年女人啤住我,跟住過得時,行到佢前面附近,佢望實我一輪咀講咗句嘢,但我剩係識得聽scheisse,估計應該係鬧緊我
唔洗去旅行,去本地稍為高級少少餐廳/coffee shop啲南亞肥妹侍應串過馬撚,睇唔起你咁款
見你想落order唔埋收銀位,扮見你唔到,直接同佢講完要咩就咁伸隻死人手出黎收錢,粒聲唔出,以為欠撚咗條肥閪啲咩
我個fd之前直接開波
鬧到條女唔敢出聲想喊咁
佢哋以為自己高人一等
真, 係好少數有啲知識又open mind 有接觸過外國人個啲歐洲人先好啲

係香港歧視你 好少會走過去當面話人 去搞人
外國啲 white trash 童黨 好中意搞9東亞人
唔係針對你
純粹係在座各位都係垃圾

巴黎人連其他法國人都唔鐘意
何況你個外國人?
認同要練大隻
其實樓主果幾個case 要開口屌/打交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞