(一人幾個)去旅行遇過既Racist野

1001 回覆
741 Like 76 Dislike
試過喺無tourist 嘅意大利德語區
係個鄉下小鎮
我入去一間餐廳問有無嘢食
有個男人即刻好大聲鬧我
咁我就出返去諗住喺附近散步
有個阿婆見到我好驚咁調頭走
好似未見過Asian咁

仲有一次
喺倫敦旅遊景點
有個MK 仔撩我
我扮聽唔到
佢好大聲鬧我係fucking Asian
yellow fever鬼妹要扣咗一大咋毒撚/粉紅色頭髮/暗黑歌德/肥婆先,望落係一般鬼妹嘅我仲未有緣認識
早幾年同白人朋友一齊去烏克蘭
啲waiter 對個白人frd勁好態度笑晒口咁
對亞洲人就閪口閪面

有次喺餐廳食飯
全程比隔籬枱個烏嬸雙眼無神 面無表情咁望住我
心諗你望乜撚嘢
其實外國俾都會周地吐痰吐口水
不過支那種比人歧視得咁勁累埋亞洲人面孔就真係掉那星
最常見都係笑下你chingchong,有次係個戇鳩客見到我個職員證,問我個名做咩無chingchong果類發音,明顯係有心挑釁果隻,我即時同佢講你可以選擇道歉離開,或者我叫警察黎,佢個朋友即時講曬sorry拉佢走
學亞洲人講野
同香港人覺得韓文=寵寵寵一樣
慕尼黑係咪皇家啤酒屋?
如果係發生喺台灣應該去直接投訴
台灣好似唔係好可以鬧人「你媽的」呢種,好多台仔俾人鬧兩句都會落案投訴
係 你叫侍應黎係無禮貌嘅行為
荷蘭 匈牙利 丹麥 瑞士我覺得ok
但都有聽過有人遇到racist 但我自己去嘅時候覺得佢哋好少歧視亞洲人
lm
學嘢
唔俾tips應該唔係問題 但要點嘢飲俾佢哋有得賺
如果你有點嘢飲 就算冇俾tips我都冇試過俾人閪
但唔肯定我講得啱唔啱 但係問過荷蘭人佢哋話係咁
德國唔sure
起澳洲試過類似咁講 不過最後郁手
澳洲唔駛畀tips
你講得慢要逐隻字鄧出黎咁係你問題
抵你比人ching chong
最撚憎阿根延人
以為自己係白人就係歐洲人明明自己個國家窮到就破產咁滯
最叻就係話自己上一代係西班牙/意大利人 然後比錢買關係買eu passport
死都要話福克蘭群島係阿根廷領土一部分 同中國死都台灣係中國一部分一樣咁劣
明明其他南美國家既人都好正常 唔知點解呢個國家專出咁多無恥既人
唔係話啲咩,但白鬼真係唔少覺得自己高人一等

喺外國都無嘢講,但我有次預備喺太子站落車,未停定行去門口都好正常姐,我同前面條鬼仔講excuse me,佢用英文答番我都呢個站落,跟住我咪say sorry。

之後佢仲keep住口up up屌我心急之類,坐定粒六以為攞撚哂彩,重點係矮我成個頭又帶啲柒頭眼鏡都夠薑睇我唔起
咁我咪用英文屌柒番佢,佢應該以為我唔敢出聲,嚇到呆撚咗敢怒不敢言,落咗車我喺月台追撚住佢黎屌,全站人以為我cls 但好撚爽

結論就係 : 你肯出聲(英唔英文唔係重點)已經贏咗一半,當然對家The Rock身型就另計
係咪做地產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞