(一人幾個)去旅行遇過既Racist野

1001 回覆
741 Like 76 Dislike
係LA既san gabriel (華人區) 住宅區行行下d鬼佬mk仔揸車經個飛左隻雞蛋出黎 冇打到人係前面地下爆左
連登仔: 左膠投biden on99
American first = good
日本人欺善怕惡
你識日文佢地會收皮
呃閪啪
最歐洲最nice既餐廳老闆娘係匈牙利遇到,全歐洲最最西面既待應亦都係匈牙利遇到。好似無論邊度只要係家族生意既細餐廳大多數都唔差
反而德國感覺我覺得幾好 之前自己一個去咗腓特烈港 食飯嗰陣時有一個對德國夫婦搭枱 跟住我叫咗條腸嚟食 配沙律 跟住佢開始問我點解可以轉沙律 唔係一定要配薯條咩 跟住就開始傾香港d野

可能因為呢啲城市係度假城市所以啲人休閒啲 之前都有去過慕尼黑又冇乜嘢嘅 係餐廳嗰啲人唔係好理我哋 不過歐洲嗰啲餐廳通常都係咁
反而波蘭真係幾閪 啲人都冇乜笑容 入去睇波都係木木讀讀 但係消費真係好低
其實係咩嘅文化/教育/stereotype先會令到一個人咁不知廉恥, 咁嘅事都做得出作為一個香港人真係諗唔到自己有咩情況會咁做
巴打喺捷克有咩經歷我比較好彩未喺Prague奶過嘢
即使去偏遠少少嘅地方出麻煩都好好彩有有心人幫手,所以印象幾好
上個月去咗以色列公幹
入境俾啲保安問左幾個問題,冇入房,幾分鐘就走得,冇好似網上啲人講係咁問唔停

去餐廳食飯同埋去超市買嘢都好似有啲俾人眼超超嘅感覺,試過幾次問佢哋嘢係冇人理我

開頭都以為因為自己係亞洲人種所以有啲俾人歧視嘅感覺,後期聽公司啲當地人講,呢度啲人唔識用英文答你嘅話,好多都會係直頭無視你,同逃避問題冇乜大分別
同埋佢哋係唔鐘意做服務行業,例如係酒店同餐廳侍應嗰啲,唔好預佢哋有服務態度可言
我住嗰間酒店大嗱嗱都叫做係五星級酒店,都成日聽到啲鬼佬住客喺度講啲staff嘅服務態度有好大嘅改善空間

有次有班喺公司北歐總部嗰邊嘅高層過左黎,工作時間過後我同過佢地一齊去咗海灘附近嘅餐廳食晚飯,啲侍應知道我哋全部人唔識講希伯來文都係唔係幾想理我哋,聽完我哋要乜嘢之後都係掉頭走咗就算,到最後埋單個侍應話呢間餐廳最少要比10%貼士,負責埋單嗰個高層直頭問佢可唔可以比-10%,因為根本冇服務可言
冰島
喺加拿大做亞洲超市收銀
本身間超市分三條隊排 係有啲亂
咁我係最後嗰個counter 就叫最近我嗰條隊嘅客人嚟俾錢 係一個白人中年男人嚟
然後佢用好正常嘅語氣話點解你唔serve嗰位女士先? 佢同你有family connection喎(個女人亞洲人)
然後我就尷尬笑

好多時你話佢哋歧視又唔算真係歧視 但總之就係有種講唔出嘅奇怪
最撚憎就係呢啲,佢擺明車馬racist可以理直氣壯回應佢屌佢。呢又唔撚係好玩,到你起反應佢又Hey why so serious just kidding
好撚好玩?
又唔見佢地敢同黑人開呢D「玩笑」
唔知有無人喺英國遇過我呢個情況
喺條街度行嗰陣,啲鬼佬鬼妹會喺車上突然對住我we wa 鬼叫,仲有啲鬼妹就會同我say Hi,其實佢哋係嗱心態
飲大左周街都係咁
唔太關Racist事 唔理佢就得
Ni hao 比起歧視我諗都有少少係你見到西班牙人就同佢Hola,見到意大利人就Ciao佢,好似一種好基本展示友好嘅手段

問題係身為香港人,喺唔肯定對方係咩人之前你好少assume對方國藉係乜,然後用對方語言打招呼
但係對某部份歐美人嚟講,見你黃種人佢就將所有可能性約化,當正你係中國人。我都唔知咁樣算唔算歧視
香港其實都有 D人遊車河果時係咁hi周圍D人黎玩。

同埋西人有D係街見到唔理識唔識都係say hi
有次一條友喺台北 求其入間類似bar嘅餐廳食lunch
個女侍應態度勁差 落單嗰陣由頭到尾都用個鼻應我 (我自問係有禮貌嘅)
之後上網睇 好多台灣人都屌佢啲女侍應只會對白人客友善

隔一排有個歐洲friend去台北住嗰間餐廳附近 我千叮萬囑叫佢唔好去幫襯
係無知,佢地以為自己好醒。
就算去到去日本,同人傾計D知道你係香港人都會有D懶醒講ni hao,覺得自己識講一兩句人地嘅語言人地會開心。
你on9?
中國人出到去人見人憎
分享下自己住sharehouse 遇閪人經歷

個鬼仔 22-23歲左右,話自己做廚房嘅,同佢馬來西亞女朋友一齊夾租

條友係特別麻煩﹐平時每次大大力閂門呯呯聲﹐大聲到成屋都聽到又震到牆身震哂﹐之前我間房嘅電掣都畀佢震鬆咗開唔到﹐之後我拆開電掣扭螺絲夾返緊要銅線先正常開到燈。

router喺佢間房度﹐唯獨係每次佢返到嚟都狂斷wifi,其他人返就無事。

洗衫夾硬塞爆洗衣機,部機都畀佢推到移哂位又較返好部機嘅位置,洗衣液滴到成地又唔抹,洗完衫又將啲衫留喺洗衣機一兩日up到臭都唔攞出嚟。

雪櫃長期放啲奶放到過哂期都唔理﹐就算理都只不過係攞出嚟放喺檯面﹐之後都係唔理﹐由得枝奶發臭。

用完啲公家廚具周圍放阻住啲位又放哂喺sink盤阻住人洗碗﹐又唔洗返好﹐同我講成日要返工好忙無乜時間﹐咁又會有時間用煮嘢食﹐有時間食煙﹐有時間傾電話、煲劇、約女屌女﹐偏偏就無時間洗返自己用過嘅公家碗碟?

又偷用人哋啲私人嘢﹐用完唔洗之餘仲用我到個鑊鏟溶咗,質問佢係咪用過,佢話最多賠畀你,連最基本嘅道歉都無,pancake day想整pancake畀佢條女但無公家發蛋器問我借,講明用完要即洗,最後都係要我WhatsApp 搵佢條女叫佢洗返,貼memo叫佢唔好用就黑撚哂面

到我中武肺就貼返memo叫我中covid唔好出現喺廚房(我有戴口罩),叫我哋餐餐叫外賣﹐我飲水都要去廚房裝水啦係咪呀,結果到佢中covid嗰中都係見到佢喺廚房度整嘢食

半晚三更傾電話成撚日喺度憤怒尻叫嘈住我瞓教﹐同條女鬧交、同人講電話好嬲嗰陣又掃冧佢間房啲嘢﹐嘈到成屋都聽到。

條友拎完個掃把上房之後又hold住個掃把之餘又將佢房入面啲垃圾頭髮碎就咁掃出佢房門口嘅走廊位就算﹐之後幾日唔拎返掃把出嚟﹐搞到每次都要我whatsapp佢女朋友叫佢拎出嚟﹐拎出嚟仲要唔係擺返去原本位置﹐就咁擺喺佢房門口﹐有次佢答佢女朋友(佢條女喺外面)話佢間房無hold住掃把﹐結果轉個撚頭枝掃把就出現喺佢房門口前﹐分明講大話啦﹐連自己條女都呃。

講到明屋入面唔可以食煙﹐佢就懶醒喺廚房把開少少門食煙﹐成個人喺廚房﹐每次就伸個門罅吹啲煙出去就當無事﹐天氣凍就懶到連去廚房門罅都唔去﹐直程喺自己房食煙﹐貼memo叫佢唔好喺房同屋入面食煙就嬲尻咁質問我哋係咪我哋貼﹐食咗又唔認。

沖完涼永遠都唔會抹乾身上啲水﹐圍住條毛巾衫都唔著就行出嚟﹐搞到成地水﹐地下濕咗又踩到黑哂又無顧及喺度住嘅女性。

熱水壺又叫我哋用哂要fill返啲水﹐我心諗熱水壺不嬲都係即裝即煲㗎啦﹐第一我唔會飲啲翻煲嘅水﹐第二我唔想啲水留喺度滋生細菌同蚊蟲﹐第三個煲長期浸住水會令煲入面嘅金屬生鏽﹐佢要我喺裝返啲水嘅原因只係單單到佢下一手想用嗰陣想「方便」啲﹐等佢唔使做裝水呢個動作﹐仆街﹐裝水呢個動作只不過需要十秒都唔使﹐係咪真係懶撚到咁呀。

用完電器唔熄返,搞到啲燈壞得住快,電熱水爐都換過

有次喺後花園整單車,佢又嚟後花園食煙,佢發現我係下風位,隻手指不斷彈佢枝煙等啲煙灰係咁吹向我度,好在我有著外套同反應快,即刻笠住外套頭帽防止啲熱嘅煙灰風吹我嘅眼同臉

22、23歲仔嘅佢成日都想表現成熟﹐想喺任何人面前包括佢條女面前想扮大人咁成熟﹐但又下下要條女跟佢啲手尾,係人都覺得羞家啦,最基本嘅責任就做得唔好﹐樣樣嘢都令人困擾

大家唔好見到白人就奶到雪雪聲,表面正正常常,一齊生活過先見真章

租sharehouse 盡量搵啲owner都喺度住嘅屋,話就話禁煙,事實係傳統煙、水煙、電子煙樣樣齊,閂埋房門根本證明唔到佢有食,開門嗰下煙味出哂嚟都可以死口唔認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞