(一人幾個)去旅行遇過既Racist野

1001 回覆
741 Like 76 Dislike
佢地收太多難民 有反效果
好似香港每日150 收咁多支那人
香港人都反感啦
太難聽 法國佬頂唔順
繼續吹
幾年前去solo trip 去德國
Stay喺stuttgart 一間青年旅舍
有個似長住喺嗰度嘅local同我同埋一個韓國人吹水
就話 「我都唔記得你哋啲名啦,叫你chinaman同Koreanman算」
我知道我果下心入面係歧視緊其他人,當然冇講到出口叫人地呀叉

我想表達係就算個社會點樣宣揚歧視係唔啱,大家唔可以叫人鬼佬黑鬼呀叉都好,真係要接觸其他種族果陣實際上都未必可以咁包容

始終大家嘅生活習慣同背景都唔同

不過好好彩去左咁多次旅行都冇俾人歧視
華人黎講 我都算係最大舊果5%
拍埋d黑鬼到比都冇得比
驚比佢一拳中死
你台灣人?
返工返到猩猩小醜咁
條友假膠擺明
有年冬天去奧地利Christmas market 買左勁大個面包(入面有熱湯),佢俾一隻匙羹,我好有禮貌問佢拎多一隻,佢話唔俾。
之後我後面白人family 5個人又係買一個湯,但自動波俾5隻匙羹佢地,DLLM
有一次去Munich ,又係Christmas market,我同朋友(都係Asian 但佢美國大,所以英文Native),行行下有對加拿大couple 行埋黎問我地 Christmas market 響邊,佢問我果個位係響正Christmas market 中間最熱鬧位置,我同我frd 其實已經feel 到唔多妥,個感覺係玩9我地咁。咁我frd 就即刻攤大隻手示意我哋身處個環境,講左句’are you serious?’ 之後又講多幾句英文。對couple 一聽到知道係native speaker 就笠水無再講野走人。
之後諗番其實係咪prank 黎,可能果陣有camera 影緊 唔算歧視但感覺好似被撚
所以以前係美國住俾人歧視都唔夠膽做啲咩
去LA玩 行行下街 對面個黑鬼突然對住我耍拳,然後講 hey I P man
屌你哋戴口罩啊
去歐洲係等人行過黎問你食乜 如果好肚餓就比eye contact望到佢肯埋黎
加拿大歧視嚴唔嚴重?
但係佢tap water 以外嘅玻璃樽裝水貴到飛起,貴過酒,飲唔起 係咪有咩密技嗌水飲?
無,
真係頸渴建議你沖去廁所飲水龍頭
之前個房東話

我十年前讀書嗰陣去歐洲
冇乜feel 到歧視
熱情少少嗰啲有時會咁:
“You from Japan?”
“No from Hong Kong
之後佢地就會好奇:
“Oh 乜Hong Kong 唔係即係Japan 咩”
Reddit upvote 又唔等於贊成嘅 下面d comment都係屌翻個男人
多謝支那,一日仲有支国人,未來只會更多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞