(一人幾個)去旅行遇過既Racist野

1001 回覆
741 Like 76 Dislike
好多國家都係咁啦
你喺美國問當地人都九成用英文答你
日本問當地人都九成用日文答你
係,日本人問得人呢句
即係其實唔係好想你幫襯
麻煩死開
正路
見過個當地人就咁扭開個消防栓飲水
對佢哋嚟講
免費水周街都係
點撚解要入餐廳飲
呢啲係yellow fever
男仔行出嚟邊度有女性approach
夜晚係Manchester 搭tram,幾個細路係車外面屌我

我就咁用中指回敬就算

跟住就追住架車係咁拍我窗
係就係咁講, 但係人地係白人已經本身有優勢
D EASY PUSSY甚至主動痴埋去, 邊似得我地黃鬼咁
你覺得喺一間餐廳可以發生咩文化衝突需要用一種「華人與狗不得內進」嘅方式去避免?
隔離枱屌鳩你揸錯刀叉繼而大打出手?
去日本,先同地鐵個職員講早晨,再問佢點搭車去京東,條撚樣成張圖丟係枱面篤一篤枱就算,全程抬高頭無望過我地。

之後去第個站問,第個架仔用日文同佢同事笑話我地唔知想去既地方日文係咩,但佢唔知我老豆識聽。唔係老豆事後先講我應該打咗佢老母臭西
有既, 不過你最少要係似韓仔囉
同埋黃鬼最輸泄既係性器官既STEREOTYPE, 就算你本身唔細都好, 人地已經默認左你係細條野, 朋友見到你同亞洲人拍拖有D都會開你玩笑

試過有鬼妹朋友被亞洲人追, 聽佢講英文流利, 性格OK, 但係佢話驚條友J細
無論東西歐,啲人打招呼第一句就nihao nihao
攞一個continent同一個島國比又唔係咁公平嘅
呢個貼堂
同waiter溝通已經係一個問題
本身已經言語不通 再係嘈吵環境更衰

行為上會唔會影響其他食客又係一個問題
例如聲浪過大或者唔知點

會唔會因為誤會而有投訴又係一個問題

以上只係冰山一角
真係開間餐廳係可以有好多問題

同時以上都唔係assume左華人會做錯野
但係有可能係華人地區冇問題既行為
到左外國並唔係冇問題 又或姐可以調番轉講

再講 依家邊有華人與狗不得內進
咪開左張枱招呼你
想坐番過去咪出聲
喺德國食five guys 飲奶昔講到明要加忌廉
出到嚟冇 我問佢哋冇人理
執餐嗰啲人全部一睇就知唔係德國人
都扮聽唔明英文

有次撘U-Bahn 有幾條友見到我哋
即刻喺度唱啲中國meme song
Ching Chang Chong Ching 咁款

落club 有個鬼仔無啦啦行埋黎除我副眼鏡
可能諗住我唔識俾反應佢 可以撚鳩我
我即刻除返佢頂cap帽 叫佢交換返
如果唔係副眼鏡可能唔見咗了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞