(一人幾個)去旅行遇過既Racist野

1001 回覆
741 Like 76 Dislike
波蘭 搭Uber 等紅燈
隔離架車 有兩三個男仔 一定未讀完書嗰啲
首先不經意對望咗一眼 佢哋呆咗 似load緊
緊接全部扮 Monkey 咁樣🙆🏻‍♀️ 口型係呱呱呱
我舉返中指過去
澳洲某郊區釣魚,有個地盤佬問我係咪捉狗黎食
德國 奧地利 係北歐?

你講乜
去中國比現金話冇得找錢
都叫去唔少歐洲國家
但真係諗唔到有試過喎
不過本身presentable
成日俾人以為係日本妹
唔知有無關
去羅浮宮用英文問staff嘢
目無表情咁用法文答我
好撚肯定佢識英文
歐洲嚟講淨係去過英國德國奧地利意大利愛爾蘭,冇遇過racist問
仲要全部都係covid後去
去中國出差

用特區護照過境海關唔畀

要用「港澳居民來往內地通行證」先過到
「si vou plait
parlez vous ingles
點樣歧視法?
成日去日本俾鬼佬鬼婆問路
羅馬尼亞布加勒斯特
嗰陣時自己一個去 坐係噴水池隔離 然後有個鬼佬勁大聲對住我講 Cina (支那)仲要登大隻眼望住我 望到實一實
你以為歐洲人識分?
有無玻璃心到咁,見啲留言好多都好小事
去日本便利店買野,俾左錢都俾店員叫停以為我撻野。
用唔咸唔淡日文問個車務員點退車飛(買錯飛),佢拎左D飛就乜都唔講直接丟都碎銀俾我。
臨出境機場俾架仔兇,話我撞到佢,仲借D 2打9我。
去蒙古(唔係內蒙)比蒙古醉酒佬追住鬧,直頭追到返酒店,中途啲路人都唔理我地
後尾問返導遊先知好多蒙古人好憎中國人
應該當咗我哋係大陸人
舊年 covid 仲爆緊時,係歐洲自駕左十幾個國家,有d國家仲有人帶口罩。由丹麥搭船去到挪威第一日,架車一入市區,泊左車,帶住口罩落車行下街,五分鐘內比鬼婆響鞍舉中指,我望一望,成條街得我地兩個亞洲人,仲要帶住罩。

即刻除罩,之後成個月係挪威都無罩
你應該用 BNO 嘛
你點知佢係屌你戴口罩
其實get back to China呢樣野係點黎
呢樣野唔係近幾年既野, 係講左好多好多年既野
究竟Chinese 做錯左D咩野
因爲Chinese 有錢同埋全球化搶曬D工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞