(一人幾個)去旅行遇過既Racist野

1001 回覆
741 Like 76 Dislike
聽過好似好危 佢哋隨意打交同有啲有槍
佢哋係可以真係完全無家教
有次同幾個frd去海洋公園玩
嗰陣時排隊玩嗰個咩激流
吹吹下水有個細路仔衝過嚟企喺我哋前面叫佢阿媽過嚟,話咩想玩這個船
之後兩條友就扮曬嘢企喺到唔走,職員又唔理
我出聲叫佢唔好打尖,要玩排隊
佢老母喺到大大聲話小孩子想玩,讓他一下不行嗎

我:唔得喎,行返去後面唔好打尖,乜中國人唔識排隊㗎?

之後佢一路話我小氣一路拖住個仔走
我啲frd仲話好少事唔洗理佢
怕事到
如果咁諗咪同支那人一樣?
香港: 顧客係上帝
德國: 佢收你錢就係上帝

但歧視蝗
都係 只要諗D人會唔會敢對黑人做同一樣野就知算唔算歧視
佢仲要唔係飲醉酒既狀態 係好清醒我個陣真係呆左
cls 我會講粗口
試過,都係會racist咁講野

美國人: you're pretty for an asian

1. 試過一次咁多: 有堆homeless行埋嚟你度講「Ling Long Ling Ching Chong」
同埋問中國人改名係咪inspired from啲爛碟爛玻璃嘅聲 "Chang, Kwan, Kong"

2. 係主題樂園,有中國主題風景區,見到班中學生(印象中係巴西人)一齊用食指扯個眼皮,扮亞洲人細眼 有啲仲扮埋哨牙

3. 挪威妹室友: 笑我食叉燒、煲紅豆沙呢啲,扮嘔

不過正義嘅法國室友有睇唔過眼佢地咁串,有專登坐埋嚟讚我地啲嘢好食,仲一齊食俾挪威妹睇

1. 試過一次咁多: 有堆homeless行埋嚟你度講「Ling Long Ling Ching Chong」
同埋問中國人改名係咪inspired from啲爛碟爛玻璃嘅聲 "Chang, Kwan, Kong"

2. 係主題樂園,有中國主題風景區,見到班中學生(印象中係巴西人)一齊用食指扯個眼皮,扮亞洲人細眼 有啲仲扮埋哨牙

3. 挪威妹室友: 笑我食叉燒、煲紅豆沙呢啲,扮嘔

不過正義嘅法國室友有睇唔過眼佢地咁串,有專登坐埋嚟讚我地啲嘢好食,仲一齊食俾挪威妹睇

最後挪威妹有咩反應
諗返起有日本人佢知香港人講開粤語
佢想開埋粤語translate日本語,點知我啲日文根本可以溝通到,佢就收起咗
德國奧地利侍應出名閪,唔關racism事,你諗番同香港侍應同一個culture,個個侍應唔理eye contact冇禮貌西口西面,香港慣咗所以你覺得冇乜野

中歐侍應似香港,西歐似美國
算唔算表現到只要自己唔尷尬,尷尬就係人哋
做乜鳩 冇啦啦入去分享racist o既post講自己去好多國家 跟住話人地遇到racist係人地問題
跟住無啦啦又話唔係鬥多國家
跟住無啦啦又講英文懶型

理性答返你
1. 呢個post講racist 咁緊係好多racist野
2. 呢個世界一樣米養百樣人 就算幾好o既國家都會有人係racist o既 就算0.01%都好 只要呢個討論區夠多人 就會有人遇到 有人分享ga la

走入黎講自己冇遇到 再blame the victim覺得自己型d?
崇日連登仔係冇腦又一例證
玩幾日就覺得日本個個好人
日本jr 地鐵個堆阿叔staff好多態度勁差 係後生仔/女人會好d
我諗聽我啲中+英口音既法文真心辛苦,所以立即放棄

有時同啲麥當勞妹妹溝通,可能做底層真心英文唔叻,用法文佢地會笑得勁甜,好開心好似我made her day咁,勁sweet
試過2次
1.係英國住hostel 行過幾個白人teenagers
其中一個突然對我大叫konichiwa 然後成班大聲恥笑
平時我可能唔理就算,但個日心情唔好,就行埋佢到屌佢fucking racist
跟住我拎完野返去再經過佢地,條友講sorry

2.支肺啱啱爆個排係愛丁堡
突然聽到有人行埋黎扮咳跟住講go back to your country
我又係不知哪來的勇氣 大叫you go back to your mum‘s cunt
佢呆左 我朋友聽到我大叫即刻走黎問咩事 條友就走左
呢樣都幾普遍 隱性歧視
班收銀一見到亞洲面孔就唔出聲,明明其他鬼個個都打招呼
最近見好多支那人捉住呢樣野 即刻當面問個收銀咩事/叫個經理出黎要求道歉
對事不對人 雖然係支那人,但其實做得幾啱 等班友唔好再咁做
唔會話係垃圾,各有唔同文化味道,但剩係景點黎講好多完全係吹大左
唔洗講係歐洲,如果唔係支那人咁垃圾,支那是但一個景點已經屌打佢
日本係要靠一流嘅marketing+旅遊配套+服務去包裝九流景點
支那掉轉
極品
係波蘭搭火車係月台等轉車
無啦啦有幾個便衣差佬行埋黎話要check護照 成個月台得我同朋友2個亞洲樣
態度超輕挑好似撚狗咁,我話佢地係咪真警察,up左一大輪
最後我拎本bno出黎比佢睇
佢老味臭閪 態度即刻唔同左,講句oh you are British 是但揭下就走左
日本淨係安全同埋店員普遍有禮貌好都已經好過好多地方啦
睇你著重D咩㗎啫,香港人就係中意佢嘅旅遊配套
少部份ok 嘅 去日本高千穗牧場遇到個廣州人男性仲要講廣東話 好有教養 仲同我呻佢地出去旅行好麻煩
咁當然廣州可能唔同d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞