(一人幾個)去旅行遇過既Racist野

1001 回覆
741 Like 76 Dislike
Sigh
有陣時不如試下學下聽下多方面既意見
唔好懶好笑咁講d廢話出黎啦
你講個啲 就等於
有條女去完印度無事返黎 然後話女人去印度好安全 一樣
呢個好癲
但你點解決
好笑
俾人叫ching chong 用普通話講你好 拉低車窗hi你
On9 南亞/個樣非本地+黑 係香港俾人恰到仆街 行街比狗街逗到街尾 仲要報警冇人理

仲未計係office啲香港人會叫佢地叉仔 背後笑佢地有咖喱味 故意排擠 仲要當時人識廣東話 結果最後辭工返咗英國做嘢

係地盤/工場 個個都大大聲屌佢地巴基攔坦 所以你係倫敦見到唔同種族玩埋一堆嘅埸景 係香港係冇可能發生

好多香港人mindset仲racist過納粹黨 所以出到國成曰凝住俾人用相同mindset judge 屌 反正香港人都咁鐘意judge人㗎啦 心態決定境界 笑死
racist野未試過,走過黎ching chong拉隻眼嗰啲已經冇感覺。
反而去啲細城市啲人好人到有啲唔好意思。去法國啲超市有個阿嬸用法文同我講野,開頭唔知UP乜以為鬧我,同佢講唔識法文就用啲好重法文問我邊度黎,之後就好詳細咁介紹個貨架啲野邊隻好邊隻無咁好(我估),雖然唔識聽但都扮下野點頭,撇除長氣左啲但係真係好nice。
之後自駕要入油,但係試左幾張卡都唔得,油站又冇人,條街又冇人又黑,有個好似流浪漢嘅人攞住支酒行企係度,以為想打刧,點知行過黎同我用法文加手語講類似我張卡用唔到,跟住又有個人黎入油,今次終於有人識英文,同我講淨係可以用法國銀行卡,最後幫我俾,我俾返cash佢
姐係咁,
我開始篇正文咪講左話東歐冇乜嘢
而且呢個Post一早話只討論racist
好人好事唔討論

得罪講句,
你上面list 嗰堆我除左Tanzania未去過都去過曬

我無開名既國家= 樓主自己冇受過其他差別對待

你list呢堆單純只係自己去過既國家,
但又無遇過racist經驗
唔覺得有咩值得要係呢個post list出嚟

建議自己開個遊記post講講好人好事
又人身攻擊我
屌你優秀
其實都6年前,太detail唔記得
我記得喺門口企咗幾分鐘,無人理
跟住我地叫其中一個water帶位
跟住佢求其指一個位俾我哋就走開咗
起咗底?more
係NZ
夜晚落油站買野
比個勁撚大舊既黑鬼走埋黎問我攞錢
NZ油站夜晚會關曬門
搵個職員係窗口遞你買既野比你
係出面煩撚足我兩個字 又話我係咩good guy
連登仔 成日話操大隻有用
我都18x 90kg操開野果隻
對埋去d黑鬼到好似排骨仔咁
嚇撚到我仆街
我發現香港住太耐個人既態度會不其然變得懦弱
俾人恰既時候好多時都寧願息事寧人 有時我覺得真係要硬淨啲
因為我已經係倫敦生活咗成年 啲白人伙記對我勁好笑容喎 反而黑人好忌我 可能唔同人唔同命
點鬧法

好多公義既野都唔會出聲,例如係街見到有非禮/偷野
寧願當睇唔到
驚乜未必射得中
東岸尾2唔慌準得去邊
其實係科索沃嗰陣我都有諗過呢個方向
可能佢吔係真心唔識所以咁

啲細佬講完ching chong chang 就笑住咁走
有啲大學生會行過來講hello how are you,有少少似專登同你講下野咁

同埋有無人搵你自拍
好多搵我自拍,男女都有少少搞笑
有個男人同我自拍完仲同我講now you are famous
咁啱去過東歐俄羅斯飲酒睇band show都冇野,反而日本食野畀餐廳啲人直接講話呢樹好貴你食唔食得起
喺瑞士有日落雨 我拎住把遮
迎面有個男人行埋嚟
佢開始烏低身 以為佢想一齊遮
點知直接用個頭撞埋嚟
雖然唔痛但都唔知畀咩反應
之後條友就走咗
10年前去Liverpool酒吧飲野,個bartender 完全無視我,好彩有個肥妹主動行埋黎幫我買

早幾年去Budapest 既聖誕市集,去攤買野食無視唔理我,我諗住有禮貌d企係度等,佢仲要叫我fuck off Chinese ,果陣時第一日落機燥燥地,就同佢互屌

去到Munich 先真係racist之都,入親餐廳有一半都係西尻我,淨低會好nice既,我都一定俾重tips
臨走前一晚,去到有一間好似個大hall既餐廳食豬手,幾個waiters都只serve local,行到我身邊有埋eye contact 都ignore我,果下真心灰。後尾有個企得遠d既走過黎幫我落單,仲算態度幾好,我俾左果餐飯一半價錢既tips佢,佢真心笑得好開心,其他waiter見到就咬牙切齒咁
廿年前去美國, 當時18歲, 同個FRIEND落SUBWAY, 迎面兩個白人鬼妹見到我地就不停對住我地講野咩LITTLE DICK個啲, 我地冇理佢照入閘, 佢地仲跟住我地入閘不停對住我地講, 我個FRIEND勁燥底, 係月台見到個垃圾桶一9踢左佢落路軌, 兩個鬼妹叫到俾人姦咁, 我同個FRIEND勁淆底即刻出返閘走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞