(一人幾個)去旅行遇過既Racist野

1001 回覆
741 Like 76 Dislike
中英文名獨立並存應該係香港/漢語文化先有概念
Stephen Chow=周星馳 同樣好多外國漢學家 傳教士都會改非音譯中文名
中文就咁音譯好大問題 除左讀唔準之外 會無左logogram/tonal language個特性 無左音調同中文字作為"圖像"背後個意思
例如鄒醒子/周星馳同樣可以譯做chow sing chi 但識中文既人唔會覺得係同一個名
其實咁音譯係將幾千幾萬個combination姓名壓縮成三個無意義既發音
如果有人話有英文名就係殖民壓逼 咁單純英譯咪又係用一個閹割過失去原意三個random發音去遷就人 最好就直接寫中文然後係上面標注埋聲母聲韻音調
其實意大利反而唔使俾
如果去遊客區,通常包曬(佢種Menu有個term唔記得咗)
反而其他國家會主動問
你又講得幾好
又好似真係
屌真係幾撚長氣都要打撚哂出嚟吐一口濁氣

歐洲入面asian 男性一般嚟講大概係最㡳層,同african black差唔撚多
你靚仔/大隻就唔同講法,但係如果你是但行出嚟一個普通人真係十個有八個心底裏都唔係咁accept你。個人經驗係大城市出身嘅人(London, Paris, Amsterdam etc.) 比較有見識明顯容易接納一齊玩多啲。你openminded啲social啲都好有可能blend in 到,不過落到club你都只係一件asian柒頭

女就唔撚同講法喇,你肯yo個成功率肯定高過男性好撚多,仲未計好多時啲yellow fever仲會自己走嚟對你獻欣勤

其實幾好
意大利越南嘅地方越鳩黎
交通左穿右插衰撚過大陸

但感覺同去泰國一樣好爽
南國風情
仲要有好多文化嘢睇
俾人當面歧視
點回應最好?
下次唔好喇,呢啲好人好事一定要大力多謝。先唔講萍水相逢人地冇義務幫你出頭,你好好多謝都係建立緊asian嘅形象
可惜
如果用羅馬做界
咁北面同南面係兩個國家了
人既問題
評估下周圍環境/對方歧視嘅程度/雙方體型先
始終嗰度係人哋地頭

如果對方係餐廳舖頭staff ,可以嘅話咪屌
如果係路人,
對方阿婆身形,都可以講兩句
但如果大份過你,最好都係扮聽唔到算

有肢體衝突最好立刻衝去人多地方,
你唔知對方有冇刀
冇錢又唔識英文既見到鬼佬就縮下縮下成隻狗咁
有錢唔識英文既就財大氣粗當鬼婆係雞咁
有錢又識英文果堆一係痴返CHINESE, 一係只有少數係可以埋鬼佬堆

咁撚極端點會得人中意
就算識英文都好,以亞洲人內向性格都好難可以好似鬼佬咁咁yo得。

所以有兩條友我好佩服,一個就係龍心,另一個就係托哥,雖然兩個都係藍絲,但係佢地識人既技巧同性格好值得我地學習
係荷蘭入境話未見過hk passport
點解英國飛荷蘭我女朋友揸英國passport 咁正常
你揸本冇人有嘅passport

咁去英國讀書都要到警署簽到
有個爛膠卡套 我永遠夾埋係passport just in case
佢一拎入面張紙出嚟睇
個膠套爛鳩左
之後同我講 you see Chinese quality

之後有個senior say sorry 話係普通檢查嚟
真心Kosovo馬奇頓個邊既人幾純品
心地唔太差唔似想rob你
個邊有名你叫歐洲軍火庫
十幾廿年前先打完仗成街都係架橕
聽佢口風佢真心擔心你安危
我諗法同巴打其實好相似

文化差異係冇辦法跨越嘅鴻溝,being openminded 可以幫到一啲但唔係全部。(成長/日常)經驗嘅差異帶來嘅麻煩係喺唔同地方都體現到,令到識人唔難但識真心朋友真係好撚難。

只係去旅行嗰陣可能因為hostel個氛圍,令大家對唔同人嘅接納程度強咗好多。同埋hostel入面啲人輪轉得快,今日呢批唔啱key可能聽日嚟嘅住客玩得埋。

但係如果所有人都係同一個文化背景得你一個外人,融入機會近乎零
同意。覺得荷蘭人尤甚,好好彩地有次同一班法國人居然玩得埋一晚仲一齊睇日出,當係一個意外驚喜
Ching 可唔可以講多啲
見過好乖好有禮貌既南亞小朋友
國際線都係打咗三年
咁就可以扭轉積累多年嘅偏見嘅話,香港民族應該仲勁過最勁嘅marketing/pr公司
佢話食唔起既意思係:
不如你唔好入黎影響到我地客人同影衰我鋪頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞