(一人幾個)去旅行遇過既Racist野

1001 回覆
741 Like 76 Dislike
自古以來亞洲人都被歧視
Pin左嗰句講得幾好
去波蘭 夜晚黑過馬路 右邊停咗架車
忽然個司機開咗個車窗向我彈咗句fuck you
我俾返個
去港島行山, 俾個白人鬼佬鬧我
答佢 屌你老母
波蘭依啲窮撚到燶嘅東歐國家都咁串
有冇屌返佢先
如果對Asian 真係咁差唔會完全遇唔到咁好彩掛
個人認為德國人係冇其他歐洲人咁熱情
但又不至於冇禮貌囉

講開德國,睇台仔blog成日吹奏話德國人好守規矩一定唔會亂過馬路
完全是 bullshit
唔係啦
我講個種大玻璃Extension area 通常係食煙區/ 比其他人種坐
其他白人一嚟就俾人帶入去indoor
戇撚鳩

個死肥婆蹺撚住對手西曬面,淨係用隻食指指住個中東侍應
示意叫我問過中東waiter廁所喺邊唔撚係racist

文化唔同就分開位坐,
唔講以為我係外面食緊中餐,剩係得入邊班鬼係食緊西餐

你夠膽咪喺出邊大大隻字寫住non- white area 囉
佢哋對中國人多有時轉唔切channel啫
同埋點識分你香港人定中國人
入以色列,機場啲保安盤撚左我半個鐘
一個agent 問完另一個agent 問 查家宅
啲程序又跨張 要跟住個screen 跳黎跳去
其實真係冇講到咁差
我去過十幾個國家
10個有9個外國人其實都nice同helpful嘅
亦都極少遇到歧視
雖然亦都係有可能我每個城市stay得唔耐
所以冇遇到

但無論如何
我覺得佢哋一定都好過香港黑面城市嘅態度
路人,waiter 會識俾微笑
無論真nice定假nice
感覺舒服咪得囉
(德國係閪少少,咪當佢香港咁囉)

不過聽人講都係冇用
每個人嘅容忍程度/expectation都唔同
所以襯後生真係要去多啲地方自己體驗下

題外話 治安都冇想像惡劣
最緊要都係自己醒目 保持警覺性
我一直覺得猶太人係全世界最閪最自大既民
我淨係會講 I don’t speak mandarin
其他關我撚事
呢個post係講racists
你預期有乜嘢開心事會喺呢度討論
幾年前去美國
凌晨1,2點番酒店果時無啦啦
比人係後面推跌,跟住有2條友
係咁踢我一邊講fucking Chinese
好彩踢左10幾秒咁岩有差佬經過先走左
唔係應該起碼骨折
我係NYC 夜晚去食Popeye chicken 俾成班鬼佬圍屌fucking Chinese give me your money
去台灣有個學生行過黎 想做街坊之類
問完一大輪 跟手我用啲爛煲冬瓜講左幾句
跟手條友話咩阿6仔咩咩咩就走左
咁你覺得佢有冇講錯
一百年前都係野蠻人咁
淨係義和團都聲名大噪啦
義和團應該racist鬼佬既顛峰
係白鬼就要死 痴埋去都要死
要咁多個國家派人救返自己領使
捷克CK鎮地窖餐廳,相信去過 CK嘅人都會認識

[url]"CK小鎮地窖餐廳 Krčma Šatlava 當地超人氣餐廳推薦,記得要先預訂!" https://www.daisyyohoho.com/ck-krcma-satlava/[/url]

同fd兩個食飯,有一個職員+幾個本地客不斷對住我地果枱指指點點,跟住細聲講大聲笑,又扮埋口音,我認我地廢唔敢正面爆番粗,跟手野食未上就即走,有個職員比較好出門口同我地講sorry
點睇都特區有用過支那 得啲第三世界國家唔洗簽證有鳩用咩
其實有時可能係香港人唔慣當地風俗在先
例如歐洲好多國家入去餐廳或者鋪頭都要客人自己同人打招呼先
特別係法國
如果禮貌做足都比人差別對待 我就一定會搵方法投訴/串返佢
通常就係間接串返佢窮 串佢無學識 無得去第度旅行見識
雖然話安全至上但都唔可以做東亞病夫比人睇死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞