(一人幾個)去旅行遇過既Racist野

1001 回覆
741 Like 76 Dislike
1)喺歐洲, 亞洲遊客入餐廳成日會同其他白人分隔
例如白人坐店內,遊客就出邊啲大玻璃extension area,法國德國常見
(有一次, 慕尼黑入咗一間出名嘅餐廳,燈火通明,裝修好靚,好多人,點知個侍應直接帶我去咗另一面連燈都冇開嘅鋪面,特登開咗一盞燈俾我食飯)

2) 如果餐廳有白人同中東族裔嘅侍應,好大機會都係中東人唔係白人serve你
( 試過入咗間餐廳,我落完order 之後好有禮貌咁問附近一個白人肥婆侍應廁所喺邊,
佢繞住雙手唔出聲,指住個中東夥計示意我問個中東人)

3) 喺奧地利入咗間麵包舖,想買兩個包做早餐
俾個癲婆用德文屌走咗

4) 喺布達佩斯搭小巴,一上車就俾個司機用啲勁冇禮貌嘅態度屌走咗

反而意大利/東歐國家乜事都無,北歐人好似態度比較直(串),唔知係唔係日常都係咁
咁當然,好人好事都好多
例如我細個冇帶學生證,個德國佬笑笑口講咗聲it’s ok 就被我用學生價入博物館

喺柏林 ,亦都有個推住BB車嘅媽媽沿路望住個火車地圖咁迷惘,主動過嚟幫手

不過呢個post係講去旅行遇到嘅racist 行為,
大家請出招
係俄羅斯地鐵俾個光頭佬鬧
俄羅斯光頭佬出晒名
本地人都唔埋堆
同一個trip來

科索沃
啲細路行過嗰陣有啲會 "ching chong chang " 咁學你講野

馬其頓
行條街行行下突然有個男人approach,一開始用英文打招呼又握曬手咁
打完招呼後無放到手,然後就叫我get back to China, maybe tonight immediately...just buy a plane ticket tonight. It's not safe for you...no no no don't be scare of me I do not harm you just...go OK?
嗰陣唔識驚仲同佢講psss...i am not scare off you, but why full of hatred
佢靜左一陣,之後就話just go

諗番起馬其頓個次好危險,咁近距離,仲要握緊手,佢另一隻手mung 把刀出來就係咁先
去旅行俾支那人問係咪同類
即刻扮聽唔明係韓國人
之前去芬蘭啲人都幾nice 去瑞士同隔離台個男人都有傾下計 不過2018既事
我去越南坐hostel 門口張櫈等pick up coach
有個鬼婆好nice咁對我講左句越南話打招呼
大陸買野 知係香港人 賣貴double
樓主生得樣衰 特別黑人憎姐
芬蘭去塔林架船玩bingo,個主持開始前走埋黎問我明唔明點玩,講左一兩個no.之後又問多次,好有心

之後瑞典人就明顯睇唔順眼,同一間鋪對其他人就笑笑口,對住我西面唔出聲,扮你口音講野
握手條友似psychopath
頂我諗起 之前唔知係咪意大利米蘭 食緊飯 出面有條友派傳單 隔住個玻璃勁恐怖咁望住我地 之後無啦啦入左黎坐低埋 又話咩Hi I won’t kill you 我扮睇唔到佢 個fd都唔敢望佢 佢先笑住起身話ok jm9
所以之前有連登仔叫大家練大隻少少
擺明恰鳩你 你有兩條友驚乜
一係望撚住佢 一係叫佢fuck off
再唔係指住佢同餐廳講佢想幫手埋單
同個fd去新加玻,夜晚玩完諗住搭的士返去本地人朋友屋企
截左架的士,上左車之後先發現司機係阿叉 (深色皮膚包住頭果種,我唔識分邊度人)

我地諗住照搭,但係講極都唔知對方講乜

最後佢停左車放低我地,落車之後發現係小印度外圍
你呢個危險喎師兄
請說明邊度有racist
歐洲佬係咁上下
唔明點解啲人話歐洲好包容
明明去過都知道唔係

明明香港先係最包容既地方
無論白人中東佬南亞佬中國佬定賓妹
香港人俾外人打永遠都係企定
你諗返起我又係智利遇過
呢啲基本操作啦
細個去旅行唔識諗,第一次用普通話應,點知條撚樣帶住佢老竇同老母講乜撚野「真好,遇到中國人,我們插一插隊」
我嗰時仲要排隊頭
最後我記得我屌返佢哋排隊,佢哋就散開左

之後逢親遇到中國人
用中文問你懂不懂中文
我一概扮唔識
兩個女人仔 條友白人 個陣又細個 都好鬼驚都唔知佢係咪痴線 佢個眼神奸到似殺人犯
條友身形廢過我,所以嗰陣完全零驚仲諗住問番佢做咩咁憎asian
而家諗番其實只要佢有把幾寸嘅生果刀已經夠整死我

不過咁癲嘅只係試過一次咁大把,其他個啲好細嘅racist野可以當無到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞