召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
隻 DS418 Play TB 左條 8GB 比佢,
買完先發理原來平日 d ram usage 唔夠 30% (原裝 2GB)…

有無 d 乜野好用既 package 推介下打爆 d RAM ?

平日部野主要用黎 RSS download 卡通同鹹片。
有巴打講左RAM多左係有用
印象中唔support 16GB

我只係加4GB Ram
其實有多既 Ram 可唔可以整個 RAM drive 用黎 BT?唔想因為 BT 長期咁著住個 HDD。
我可能等8月出1622+
20GB 都得
唔知點解
我見平時個RAM 都唔係用好多
加到16GB 有咩機會用到?
想問下
我依家轉行拍片要大量storage 啦
睇中左
ds1620+
我依家用緊max studio 做working computer
佢本身已經有10gbe port 啦
噤我1620+ 係唔係買佢張10gbe 既interface 卡就可以?
同埋如果我屋企係1G 寬頻
係唔係買多個10g 既switch eg gs110mx 佢有2個10gbe port
噤我買張2個10g port 既interface 卡比1620
噤個10g switch 就可以一個port 去mac 一個去switch 再去router
噤係街and 屋企up 同downloard 去nas 係唔係都會一齊快d?????
但原廠2port 好貴有冇得平d
感謝噤多位ching
好似有d 1999
我應該係買ds1621xs
sor 打錯
1621+ 先岩…diu
10gbe 淨係電腦同NAS連
上網各自入返router
Docker 大把嘢玩 如果你識

Basic media server stuffs:
Sonarr
Radarr
Bazarr
Jackett
Plex Media Server

Networking:
Pi-Hole

Coding:
VSCode Server
Personal Web Server (both front end & backend)

Others:
Portainer
Homarr
Telegraf+influxdb+grafana
但我MAC 得一個port
不過用wifi 上都ok 既
同埋有冇副廠既ds1621+ 個張10g卡
求其買一隻有RJ45嘅type-C hub就可以俾番一個1G port隻Studio直插上網

卡去淘啦,寫明兼容群暉嗰d
睇左成年幾兩年NAS
一直都未落手
但係就係咁入desktop HDD
諗住他朝買NAS就拆得
有2隻 10TB 2隻18TB

諗緊主要做multimedia sharing station
4 bay DS922 / 923+ (下代920+)
有無必要…? 定 422 都夠做…?
922+/923+ 好大機會用 ryzen
冇hardware transcoding
氦氣碟用落真係咁大分別咩
我兩隻普通HDD又唔覺好嘈喎
想問問大家
我而家用緊DS920+ 同埋3隻4tb HDD 行緊SHR
如果我想換走1隻4tb 做8tb, 之後再加1隻8tb可以點樣做?

我見佢個官網教可以係個app 入面禁更換硬碟
但係我睇過好似冇呢個制...
唔係好多野放 1-2Tb 到
主要share file比人 有咩好推介?
Insert one 8TB drive
Add to volume
(Wait until rebuild is done)
Replace a 4TB with the second 8TB
Repair

大概咁上下
Thank you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞