召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
你要睇吓有幾多資料
1)1T vs 18T*4已經係唔同需求

2)raid?
3)有冇backup?

920係街openvpn性能太約係11-13MBs(110-130mb上下)
1)有冇計過自己未來需求?
8*3 raid5=16T(14.xTB可用
點解唔直接入18T*1?

2)有backup就問題不大
3個人用420+先啦
下年都應該出23版
到時先買9都未遲

你有冇諗過
你8T*3未來升級就浪費左

唔夠錢就不如睇吓冇nas下做唔做到自己需求
唔一定要買

raid5速度好睇cpu
你raid5再vpn再bt
420未來可能後悔

加nvme可有可無
加完係BT冇禁lag
nvme要買512GB*2條再set只可用50%

set 100%可用,而家TLC兩年就會死
不如直接買隻sata ssd去bt/放片

https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=219&tid=2673651&extra=page%3D1&page=1

直放出街下埸
https://www.hkepc.com/20987/_QNAP_又出事了__檔案被加密了_慘__大量用戶被_Deadbolt_勒索病毒攻破
請問nas定普通pc好 nas做到嘅普通電腦做到 普通電腦做到嘅nas未必得
nas唔使諗得太神聖,下下打到爆晒咁

其實nas就係一部low power computer
扔上櫃頂 減輕你電腦工作負擔
諗清楚你想要咩功能,啱用就用

順便再提多次
幾多HDD行唔行RAID乜乜乜之前
最最最重要係有backup

優先次序
1. 電腦 —> USB HDD1
2. [grey]電腦[/grey] —> NAS HDD2 —> USB HDD1
3. [grey]電腦[/grey] —> NAS HDD2 HDD3 —> USB HDD1

錯誤示範
[grey]電腦[/grey] —> NAS HDD1 HDD2 HDD3
當然呢度係冇遵守3-2-1 backup rule
我只係指出我自己最低限度Setup優先次序
無關係 i7+3070都可以做NAS
你用途係咩先
用Nas之前:
iPhone + iCloud + PhotoSync (by touchbyte GmbH)
PhotoSync經wifi backup新相去電腦

用咗Nas之後:
iPhone + iCloud + Synology Photos
Synology Photos會持續地backup新相入Nas

雖然上面兩個App都有Android版
但Android管理相嘅方法好多時會郁到folder
我冇用開Android電話答你唔到 唔太清楚

Duplicate File問題
PC可以試下SearchMyFiles (by Nirsoft)
Synology Nas可以參考呢度
https://lih.kg/xqvmPyX #192 回覆
唔夠用係咪可以等下22年plus款都得
想問920+,DSM7.1,係咪無辦法用wifi連接
因為屋企router擺廳,唔想下下搬部NAS出去駁線先用到

儲AV係咪用DAS就夠?
平時淨係用一部MBP睇
應該唔駛買NAS
有Youtuber介紹AKiTiO Thunder3 Quad X
加4Tb*4 ironwolf好似幾抵玩
唔明
不嬲都係router做中樞
唔理你用線定wifi

想問下用緊220+
一般setting駁mesh wifi router
喺屋企用iPhone 睇drive文件速度正常
一出街用4G就慢到睇唔到 係咪4G速度問題?
因為我上網搵咗好耐都查唔到wifi點樣setup
見啲討論係話升咗7之後就只可以插線,無得用wifi
有無邊個網我可以參考點樣set?
nas 唔一定要放係你電腦個位

總之你用到方法連接到router就得
當然明線點都好過wifi連接
BUY多隻ROUTER轉做BRIDGE MODE算啦
NAS 最佳位置就係放TV櫃,甚至收埋入櫃不見光,櫃後面鑽個窿裝把風扇抽出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞