召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
有無人識qnap mount usb drive shotcut 落raid pool folder
各位c hing

家用,想儲下相同歌
Nas 連埋HDD
$4000-5000 buget

點配搭好呢,求請教

Thx thx
有冇 後悔太遲先加?
絕對有,但見ram 平左,當安慰自己
平嘅 TRUENAS
買軟件嘅 S記
QNAP就睇自己有冇硬件同某啲指定功能

因為TRUE NAS 5000蚊大概玩到兩隻18TB
其他果啲買入門至中階買細HDD

利申:路過 自己砌NAS玩嘅人 上嚟學嘢
有無人識用nas連printer
我公司個IT幫手整左
好想知點搞

bulid A 同 build B都有用synology nas
佢可以透過nas駁到A可以print野去B
而反都得

有無人識
thx,
冇乜時間鑽研, 喺咪 S 記簡單d
如果S 記買詳型號配咩hdd好呢
NAS 廿四小時
HDD唔好買平嘅嘢 佢R/W 嘅次數比普通PC用嘅多
不過NAS 用靚少少 資料保存得好

我個人係自己重要資料 用MS ONE DRIVE 做多份COPY RAID就睇自己 個人 認為一份NAS 一份CLOUD都穩 自己得閒上落SSD度 咁三份 三份同時收皮無嘢好講 如果NAS RAID埋更加要買到靚HDD嘅 市面講明NAS用果類就OK

因為NAS用嘅HDD佢料係會靚啲 同埋有防震嘅機制去DETECT隻碟有乜事會唔寫住 所以安心啲嘅

S記簡單嘅 買軟件送硬件 自己家用 買+版啦 DS220+某ONLINE SHOP會做吓特價 個價同QNAP同價位贏成條街 我覺得新手用呢款 唔好用ARM架構嘅NAS 除非係單純BACKUP 加 MEDIA SERVER(可以嘅 但唔好要求好強大 LAN PORT夠快就睇返機嘅ENCODE能力)同極致嘅限電 (其實一個月交多嘅電費連1/3杯珍珠奶茶都冇) INTEL會多嘢玩啲

自己砌就彈性多 用料INTEL 六代 I3 性能大部份都係多撚餘 但可以玩埋VM 軟路由呢啲嘢 多功能一身
真係新手既話唔好自組
就算係買S牌都唔係即開即用架自組要學多好多野
都係
但自己砌加埋DOCKER就幾多嘢玩

撞吓板 再上嚟呢度學下嘢 再上網GOOGLE吓
要睇用家
我都係S牌開始 搞下搞下就開始自組
其實以前隻WD MYCLOUD GEN2 其實幾抵玩
軟路由都係建議獨立好
價錢又唔貴
j4125 + 1g 已經經歷時間proof 過超穩定
行openvpn 都有2xxM

如果玩黑群最想硬解就要10代
而家10100t/10300t 都係唔錯選擇
synology 用緊linux kernel 4.4 , 太新cpu 唔支援硬解

不過鐘意撚電腦先好玩,有排搞
又ame, 又photo 又要特登禁硬解用face
用arpl 會比較簡單,但如果用全洗白好似唔work
就算用alpha 8,定9
我諗緊軟路由個j4125除左routing之外仲有咩用
因為j4125淨係router好似好浪費 但又唔係勁到話可以做好多野
想問下屋企無pc,可唔可以用apps setup nas?
其實用手機都得既
駁到上去NAS ip 個browser又support到就得
原理上可以
電腦都係用web入
呢排DSM做咩係咁更新
上次一更完個2.5gbe driver又唔work
如果file station d檔都唔
如果file station d檔案都del埋 係咪就復原唔返
有冇開快照?
檔案?
有admin right就睇下垃圾桶仲有無
垃圾桶好似要del前有開,del咗先開唔知仲有冇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞