召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
Same here
信唔過Docker
而且Linux都用好少resource

用緊DS1821 + 5 x Debian VM
我覺得你會比cpu bottleneck先
btw點解覺得docker唔乾淨?
其實你ssh入dsm一樣可以打command
我d docker compose都係ssh入去打

我DS220+, 6GB
長期大量ram idle
DSM Linux 好慳資源
Synology DSM見到RAM有空位會自動用黎做file transfer cache
你睇resource monitor會見到used唔多但係free會好少,cache就有幾多位用幾多位
姐係file出出入入嗰時如果夠RAM係可以暫存響RAM度先唔需要抄/讀去volume住,會幫到好多
好易set
而且網上好多資源教學
裝Synology Drive app
iOS, Android 都有
自動backup 手機
好方便
唯一係admin 會睇到所以人嘅backup ,包括相
自動backup就正常番屋企駁埋wifi先做到
除非識set放出街
QNAP近排好似平均兩三個月就爆一次安全問題...
買QNAP然後洗左佢OS裝DSM
係咪第四槽插埋隻4tb落去
你喺咪用埋隻3t一齊做raid 5呀
raid 5係跟最細果隻嘅容量
一係用shr 整過,一係淨係用3隻8t整過
即係你點都要重新整過
DS918+ 留名推 post
先組nas 既篇幅應該多到可以獨立出 post
我都係用緊DS918+
用左4-5年
仲值唔值得加M2 SSD?
睇你有無行 docker、vm、多file 讀寫
例如如果只係用 video station 唔洗
unraid用家lm
手機用Nplayer
Nas裝webdav
唔該哂巴打
其實我想開個獨立post
專傾屋企砌server野(類似reddit r/homelab
入面自組NAS, pfSense router, Proxmox, Docker, network switch乜都講下
軟硬都有,開邊個台好?
直程開homelab post啦
幾樣野都相關,無一樣可以獨立儲人流
即食NAS其實都包響homelab入面啦,有野要問都多數已經脫離普通support嗰類野
成人台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞