召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
我部ds118想換一換個6015 3pin風扇,有冇人知應該換咩牌子?
有冇巴打會幫部NAS 裝UPS

呢啲行Raid 嘅系統突然間斷電係咪好易有資料損毁
如果資料重要 有錢嘅話一定裝
想買部NAS儲存資料backup 同影片用
暫時睇中DS420+ 同DS920+
想問仲有冇邊部好介紹
Google睇過話如果覺得nas讀寫資料時嘈,可以痴d魔術貼起hdd槽位度吸音/減少共振。
想問有冇人有經驗,呢個方法係咪真係得?
係咪咩牌子魔術貼都得,定一定要Velcro呢個牌子?香港邊度有得買?
假如用隻2bay嘅NAD,行jbod。
其中一個harddisk死咗會點?
android backup file去nas
用咩方法最好?
Synology 用 LVM 起 JBOD volume,所以死1隻基本上都 total lost
啫係迫住行SHR
用 Basic 唔得咩?一定要 JBOD?
唔想斬開一隻隻harddisk.
btw, 另外想問下,之前我用qnap 431k 行raid 5;只要bt就全部機食咗豬油膏咁。
假如轉用DS420+係咪會快好多?
2GB 可以再加 RAM 一定會順過 1GB
lm
我只有ds920+ ,基本上做到你要求,至於ds420+就唔知做唔做到了

至於Ds920+ 早果期電腦節做特價好似$38xx,同ds420+ 個價差幾百,你不如搵下仲有無,直接入手好過諗左諗右
唔洗做 transcoding 420+ 都夠做
搭單問220+ 用唔用得過?都係儲存影片同相用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞