召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
其實唔放出街的話應該冇大問題?
我隻ironwolf 一年多少少就死左
仲要睇有冇ssd cache
有保養?唔怕,拎去換
想問ds 720+ 雙 M.2 SSD 插槽, 最低要求ssd 插幾多容量先夠用?
好似加ram大幫助過用ssd cache
Ram 加左8G. 用緊淘寶RAM

諗住買條SSD 256G 試下先.
你轉做nvme storage 直接用volume 應該開心好多
想問DS420+ 呢類4bay/其他6bay NAS其實嘈唔嘈?
大家通常擺邊? 因為廳都有屋企人訓教 擔心影響到
嘈唔嘈係睇你係唔係用企業級HDD多過部NAS本身
用SSD就肯定唔嘈
諗住用WD RED Nas
企業野嘈d
大容量嘈d
我用2張seagate 4tb 幾乎冇聲
我用緊Red plus
部電腦仲嘈過部NAS
想問iphone live photo, upload 入s記個nas, 會變成一片一相,定 好似 google photo 咁撳實幅相有2秒片咁睇?
ds918+ 透過電腦wifi 抄檔案入去得30MB/s
電腦行wifi 6
router 行緊HKBN bb1000
918+ 用cat8線插router
可以點樣再快啲
插線
如果到 1001 請幫手開post
我用緊NAS RED
我覺得嘈
但外國網評話佢屬於靜
以前用WD Green 3TB ,覺得靜好多。
兩隻WD Red degrade左一隻而家 可唔可以買隻ironwolf replace?上網d人話應該冇事
可以
諗緊行SHR定SHR2好
你係咪真係行緊wifi6
得240mbps 唔似
如果你唔會再backup落其他儲存裝置,咁咪用shr2,雖然容量少d,但有兩隻hdd容錯,相對安全d。

我有1部ds920+、1部ds220+。平時主要用920+行shr,部220+平時係熄機,一星期著一次機backup返920+ d嘢。所以揀咩raid真係睇你資料重要性同仲會唔會有其他backup。
如果唔係160mhz其實都差唔多
live photo 本身係片黎, 你用電腦開黎睇都係一片一相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞