召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
我部舊 412+ 上唔到 DSM 7.x,咁 DSM 6.2 support 到幾時呢?...

睇嚟都要等 23 系
想問下果d LAN HUB 有咩用?? (如圖)

好似好多人用NAS 都有加, 想問下要加既話應該點樣接線? Modem 駁落呢舊野再駁router? 但router 本身都有 LAN port 啦
唔係部部nas同pc 都有兩個lan位
唔該哂, 又學到野
如果真係唔夠用, 應該係modem lan位加hub定係router lan位加hub?
因為ps5, 電視盒, nas同 switch插左lan線位, 所以router果4個lan port已經full哂, 開始要諗點樣再加位
router連去8 port switch 之後你本身嗰啲ps5 電視盒
經個hub再出網速會唔會再慢左?
如果你嗰個係10/100mbps switch 咪會慢
正常10/100/1000 mbps 應該同直接入router 冇太大分別
由switch分擔處理內部流量
反而係快咗
不過要注意返啲port嘅速度
唔該哂詳細解釋
唔該哂詳細解釋
有冇人知?
就當你PS5, 電視盒,NAS, switch都係放係電視櫃入面,呢d其實都係d低流量device, 1G bandwidth share都基本夠用,咁router拉一條線去電視櫃駁GS305, 再由GS305分線去其他device

好處
1. 拉少左線,美觀d
2. Router free左出黎既port可以考慮拉線入睡房,插電腦又好,插AP又好, 覆蓋範圍同穩定性都會好左
線唔會拉少咗,但可能會拉短咗
Router的確可以插多幾樣嘢
寫得唔好,電視櫃面見到既線一定少左(所有LAN線總長度短左),隻switch同其他device放埋一齊,求其用d 0.5M線就得,同埋放係櫃入面美觀左
研究緊點最安全起街連去nas,初步諗法係停upnp,只開vpn 1個port,用openvpn連入nas。咁樣就一定要有openvpn個file入落client先可以起街外連到線返nas。
但有個問題,如果我係連落街外wifi (咁我當呢個wifi係唔安全先啦),再連去個openvpn入nas,咁會唔會有被hack嘅風險?定個vpn server會保護咗先?
之前我有同樣疑問 最後揀左o係router起一個openvpn server, NAS長駁做vpn client (其實好似唔駛做呢步 我連左入server就成個subnet都見到 雖然應該有得o係server config度set 不過我覺得而家仲方便), o係街用cert連番入router個server
加個DDNS, so far都work
你呢個方法嘅意思係咪即係用router做openvpn server,咁起街外就點都係入咗router先(街>router vpn server>nas)?會好過用nas 做openvpn server(街>nas vpn server>nas)?
其實咁樣街外WIFI駁通openvpn server係好唔安全
駁通vpn,即係搭通咗條線入你屋企嘅私人網絡,一般router安全性其實都唔強,你又無喺router入面嘅防火牆做規則限制VPN用戶只可以掂到私人網絡嘅邊啲IP同PORT,受影響嘅隨時唔止部NAS,仲可能影響埋私人網絡入面嘅其他裝置
NAS預咗係私人用,唔係通街連
你洩漏咗個密碼,即係洩漏咗入你屋企私人網絡嘅秘密通道
但openvpn唔係要有張cert先入到㗎咩?要client果邊都入我張cert同時佢又要有我nas 嘅ac同password先入到。同埋我用nas做openvpn,諗住nas嘅防火牆規則都同樣生效緊咋。
淨用quickconnect去駁會唔會最安全
Qc要經synology server,你信佢就安全囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞