召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
可能我講得唔好
我屋企係用緊wifi嘅,但就唔識點樣可以用wifi連到NAS,因為上到7就無咗「無線網絡連接」嗰版教學
線就無問題
我再睇睇bridge mode嘅資料先,唔該晒
dsm 7.0 開始唔支援usb Wi-Fi
唔洗再諗點用Wi-Fi
唔該 有啲嬲自己一開始唔係揀裝6.2
洗咗佢downgrade 去6.2 咪得
不過咁舊有機會比人hack
買隻細router join你本身屋企個network
巴打意思係買個細router駁線連NAS擺房,然後join返廳放出嚟嘅wifi network?
如果係,我擔心個網絡最後到NAS時會好慢...因為本身都收得唔太好
簡單來講即係攞Router做中轉WIFI收發
NAS再插條線落Router就通
我都係macbook用家,
請教下 你平時用咩軟件BT?
utorrent web
好處係你唔需要搞其他裝置嘅設定
SET好個ROUTER接通WIFI做bridge mode就得
想問下大家有冇用開pikpak ,有冇方法可以用synology掛載到pikpak呢?
7200定5900轉好
ASUS既話行BRIDGE MODE 好似要同款?如果係有線行AP MODE再熄咗WIFI佢或者行中繼模式?
唔需要同款
我用RT-AX56U連去UNIFI AP都可以行BRIDGE MODE
真係驚嘅可以買NETGEAR都OK
佢有個位俾你揀BRIDGE MODE
跟住你要揀返所在場地可用嘅SSID,輸入密碼
跟住佢就會開始設定
部ROUTER自己設定完之後駁條線就可以用

BRIDGE MODE唔係MESH
MESH先要兼容ROUTER
另外可能會要你自己俾一個內部IP俾部ROUTER先
synology 2 bays 有邊款好介紹?
部機放香港. FILE , cloud backup , BT 同UK 親戚 SHARE 用
順便起埋VPN server 比UK FD用HK IP 睇VIU TV, 或ebanking用.

DS218 play 夠做?
無經驗唔知道,但當初我入坑寧願貴一千幾百,已經只會揀INTEL CPU既款
Ds220+? Intel u 好啲?
之前取消咗mirror, 跟住日日紅色status
想解決又話我要買多隻更大嘅hdd先得

求解決方法
想問ds220+ 加ram 係唔係一家要原裝ram.?
要BT起碼4bay啦,仲可以玩埋media server
等得就等23系(預計年尾公布,下年第一季賣街)
唔想等就920+
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞