召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
home assistant好食ram既咩
我無講清楚
Home assistant docker版行到
但係好似好多問題
要穩定要行vm+home assistant
咁就唔夠力了
Docker版唔食
但係問題多
想知有咩問題
我見佢OS版都係多d野姐
整乜嘢二、三...十HDD/SDD,放上天cloud啦!行單碟就好了
用rack station 玩唔玩到windows server ?
想問下行RAID5
抽左一隻出黎就咁插落電腦讀唔讀到資料
922仲未有消息
lm 放假搞
點解VideoStation唔識跟permission
有冇辦法可以令其他user睇到
/Video/movies/DC
/Video/movies/Marvel
/Video/movies/Starwars

但睇唔到
/Video/movies/the boys

FileStation冇問題
但VideoStation暢通無阻
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
上面問得太複雜,改一改啲例子再問過
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

點解VideoStation唔識跟permission
有冇辦法可以令其他user睇到
/Video/movies/folder A
/Video/movies/folder B
/Video/movies/folder C

但睇唔到
/Video/movies/folder D

FileStation識得跟permission
但VideoStation就全部show晒出嚟
搬去另一個Shared Folder係可以
但咁樣個root無啦啦又多咗啲folder
而我啲media就好似散修修周圍擺咁款
其實NAS轉用SATA SSD as main storage會唔會明顯快好多?重量要求唔大因為本身都只係2TB * 2
隻NAS冇M2
sequential rw差唔多
Random已經會有明顯分別 例如攞嚟裝相會load快啲
大家點睇隻新出DS1522+?
如果10Gbe係built in 就好
同埋可惜冇hardware transcoding
Docker「 latest」版好多問題
試下揀其他版本
好多因素影響
我DS220+用緊2x Toshiba Enterprise 8TB 行RAID 0
平均150MB/s over AX Wi-Fi
So far用咗差唔多年半
除咗有次停電唔記得熄外SMART冇error
其實1621如果買張10gbps 網卡係hdd 行唔行得足
YouTube有條友係我見測試又真係有800mb/s左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞