召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
一律建議喺淘寶買條用得嘅 16GB RAM 打爆佢
請問有無關鍵字 8x2 定一條16會好d (原本得4gb)
S記電腦節有冇優惠?
真係用到咁多ram?
玩大食嘅vm,docker 不如執部1L機仔
有 ds920+ $3899
買條 8GB 都係百幾蚊,咪當買件玩具玩下囉。
真 唔幫NAS加速好難有私人Cloud drive既感覺
920+ 隻牛死左
有冇人知邊度配會平啲
你router唔forward 80 去你隻NAS就係熄咗
但係renew cert嗰陣你又要開返
google sync落local?
新手一問
我打算買隻4bay嘅黎做media server 睇戲 / 劇 / 咸片 (有時要做埋轉碼) + 相 + 音樂
但我見佢photo app嗰個自動分類好似幾好玩咁 我又想試下

咁我洗唔洗買920+ 再加ram 先玩得齊呢啲功能 定其實唔洗買到咁高級
佢呢度應該係list緊DSM啲services係用緊咩port
你router冇forward到 你㩒測試應該會係無法連接

真係驚就set firewall rule
而家有優惠緊係上埋920+
如果你要做Transcoding,一定考慮反plus既款,太入門既J series 做唔到Transcoding而且搞Media server去串流影片都疾疾地

加Ram需唔需要我就覺得你可以買左反黎用一排睇下部機workload會唔會佔左好多Ram再決定
隻nas 火牛壞左 邊度有得配返
重新再auth過有冇用?
google應該無dl limit
淘寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞