召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
你本身無諗錯
只不過你同時想要拎埋快速的話,你有空slot就對沖拉慢番,你要兩者二揀一
如果唔係無限budget,又本身都打算慢慢加HDD,我覺得你應該暫時唔太在意速度住
或者開始用先,睇吓係咪覺得太慢先遂隻遂隻加
感謝巴打 最後最後想問多樣 如果想用番氦氣nas 係唔係最細都要10tb 先有
Jumbo Frame開咗未
我1821行3隻SATA SSD SHR係行到10Gb
同埋好似上面巴打咁講你要開Write Cache
而且300Mb係空HDD讀寫外圈先有咁快
我試過由空碟一嘢打爆隻10TB,睇住Log一直減慢到最內圈得幾十Mb
HDD 速度仲要分外圈內圈
220+ 買左官方4gb ram, 但插左入去睇返都係2gb, 係咪set 漏左野
插實未?
有冇reboot?
抽插左幾次,reboot 即係restart? 都試過
我之前用其他牌子 ram 都無嘢要set
你用官方ram 就不如開張ticker 搞搞佢
正常一插入去開機就冇問題
有無巴打有意見
你以上的要求任何一部2bay 以上既型號都已經滿足到
想問, 家中隻 DS214play 壞左, 係咪只可以買返同型號, 無得換另一個型號?

求教
唔該晒巴打, 但係我見2bay 同 4bay其實價錢好似差唔多, 而4bay 好似將來唔夠位就加多個HHD咁, 所以先諗住買4 bay
巴打有無邊隻model 推介, 2bay or 4 bay 都得
4 bay可以睇下DS420+,應該夠做有突
都係睇你budget有幾多,你買住2個HDD用住先都得,之後有需要再加

利申:新手,準備出消費劵去買
20系都已經出左2年
急用就無計
唔急用其實可以等23系出
已經有d流出消息 2bay 4bay都有
不過應該都要等半年
唔該巴打, 但睇過, DS420+ 要大約$3千中,
我而家睇岩 DS420J 就$2千頭, 巴打你覺得我正常日常用, 2部分別大唔大?
你要做嘅嘢要求唔高,420J都做到嘅
不過比較之下J系列會慢好多,睇你對速度有無要求
如果有budget,都係建議上420+

https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Synology_DS420j_vs_Synology_DS420%2B_vs_Synology_DS419slim/BHitems/1539338-REG_1570607-REG_1486798-REG
再唔該一次巴打,
因為新手入坑 同budget 緊, 所以應該會去馬420J, 其實我主要用黎backup, 唔會直接經nas 做影片剪輯, 共實個速度差D 對日常使用應該無咩大影響 ?
唔會話真係save 個excel 要30sec 咁慢家下話
好耐以前用211j,換咗216+II,真係差好遠
save 個excel 又唔使30秒,但用落就會想upgrade
就算部216+II 速度都麻麻,只係可接受
就算budget問題,唔係咁趕用都建議儲多少少錢上+系列,整體體驗差太遠,J系列真係唔建議買
情願用舊 model 都唔用 J 系列。
J系列有無咩缺點既? ... 聽完2位巴打講, 有d 想加碼
唔該晒巴打, J 系列個缺點係慢定點樣? 睇黎真係要添d 錢

DS418 會唔會好過 DS420J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞