召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
再次感謝你嘅幫忙但我都未成功,VLC打咗rtsp都依然Connect唔到個cam
你堆cam容唔容易直接插線去搞?
試吓避咗經router,直插去用IP逐隻入web panel config過晒
我懷疑你本身DHCP settings同新router唔夾
我啲dlink ip cam全部得usb頭,冇Lan頭
還是都可以照連電腦做config?
我見個cam本身個手機app就好似冇咁仔細可以set啲咩
巴把有無10g switch 推薦?
屋企有幾個人影相
但大家好多時都係影同一個小朋友
咁大家用各自既帳號上載去synology photo
nas個相簿功能已經標籤晒個小朋友
但因為係各自既相簿
變左各自又要互傳

想問下有咩方法
可以互睇大家個相簿既同一個小朋友
又或者有咩方法整合一個大相簿比全家族睇
Shared Space
之前研究過下
但有無得跟住個小朋友先自動放入shared space
呢個反而冇乜問題 最大問題係來源唔係好得 電影嘅成功率我覺得只有8成 冇咁出名嘅電影通常都錯
奈何我冇更好嘅可以選擇
想問下點整?
要用DOCKER起
總共要幾多隻DOCKER?好快手起左OVERSEERR同埋PLEX得個吉
可以睇下呢個教學 專for synology的
https://trash-guides.info/Hardlinks/How-to-setup-for/Synology/

有時間可以睇埋呢個專講*arr app既wiki
https://wiki.servarr.com/
btw岩岩睇到有whisparr係用黎download咸片
無爆 KEEP著 10%
咁整whisparr仲吸引
問題係Indexers whisparr我無咩PT網係有
Whisparr新野黎 冇乜支持
ching 想問sonarr 應該用咩indexer, rarbg唔support
加多幾隻indexer?
btw我見reddit話rarbg有rate limit 一過左就ban你
以前試過開transcode 之後個cpu瞬間100% 所以我攞走左 而家唔係好記得

但我記得linuxserver個image可以指定puid pgid既同時加個device flag指向intel quicksync
個doc話佢地會ensure this user has proper permission to access this
你有冇set到呢樣野?
唔知點解sonarr 唔准人用DSM downloader + rarbg indexer

要我是但轉走一樣 但係我兩樣都唔想轉
我都想知 新資源我唔係好想用pt 個分享率就黎fail
基本上 enterprise level 隻隻都差唔多
係WD要留意下CMR SMR問題
Mpbs除8就係MB/S
但network快唔代表行得盡 (SSD vs HDD, Sequential RW vs Random RW)
S記上到10GBPS lan speed既nas都幾貴下
想買黎做野剪4k片 執下相
有咩推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞