召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
咁應該4 bay raid 6?
啱啱玩只係買左1個ironwolf hdd試住先(加埋都幾貴下)
諗住當backup重要file同相再加儲片一個HDD夠唔夠?駛唔駛買多個行raid?
8bay raid 6 仲要國防級HDD
我買Google drive 唔好
係啊
4bay raid 0 路過
夠你膠
Raid5都比你講到零保護性
利申 真raid 0
但係段野最後叫人真係用就用raid 6/ raid10
原來setup條backup job時有得加密碼
跟住上到aws s3時會係單一個hbk file
個hbk file restore時一定要用番個密碼
總算係一個唔錯嘅方法
想問DS920+ 嚟緊係咪有新版? 手頭上有兩隻14TB, 一隻10TB
iCloud唔夠位 想放啲相落Nas🤣
10TB夠用了

我而家手頭上己有wd elements 10TB x 1, 14TB x 2, 想拆出嚟組NAS. 有咩建議
snapraid咪算好似unraid咁parity data集中放 加碟又唔洗等rebuild
Plex好似比人爆password
有開過account嘅要reset同logout
1823+有冇預計幾時出
我都想咁,我自己又唔識用VM 做野
係囉,我買條 8G,加埋內置 2G 有成 10G,我 DL 一隻 DVD 先 5G 左右,不如我開隻 6G Ramdrive 黎放個 source,之後定期 write 落隻 HDD 好過啦…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞