召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
你部laptop要有某種OS level firewall運作緊,先防守佢去access public WiFi嗰part,之後用呢部野去VPN先再講OpenVPN安唔安全(佢係安全)
又或者上面講另一個方向,由你NAS端VPN server或者甚至係firewall要config到嚴防你部laptop可以access LAN內幾多野,咁你laptop端就算假設已經被爆,你access NAS個權限都有限

btw仲有一個玩法係如果先用VPN,再用incognito browser tab去用DSM個https web interface (無論quickconnect與否),經browser去access個NAS可以係最少機會奶野而又唔需要搞太多network野;當然個問題係用DSM就只有file station之類app而唔係完全可以mount SMB share咁用隻NAS
巴打以家講嘅嘢我已經唔係好睇得明,我network嘢唔係好熟,以家做嘅嘢都係靠Google同YouTube理解返嚟。
我理解係router只開vpn server port,咁起街外要access 我屋企網絡只有靠vpn。因為我係連dsm個port都唔開,所以起街連ddns都唔會入到nas。我再靠nas開個openvpn,咁只有我嘅裝置都入咗呢張cert先入到我個vpn,然後再入nas。我仲以為呢個方法已經好安全。睇嚟我都係再研究吓先好搞起外面連入nas。
你無理解錯,咁樣已經係(民間)最安全嘅「連線方法」
不過你忽略咗你部laptop如果大開中門狀態下去用public wifi,反而係部laptop會做咗漏洞
因為VPN只係條隧道,佢唔可以幫你做埋部機防守,所以你要響laptop都有起碼一定程度(software) firewall

用browser開DSM的確有另一層面危險,最主要係撞password bot
Labtop靠防毒軟件嘅防火牆夠唔夠用?比錢用開bitdefender。如果用流動數據share比laptop再連vpn會唔會相對安全返少少?
流動數據好少少但都唔係安全好多
最好去返一啲安全嘅ROUTER私人網絡先連啦
仲有
防毒嘅話AZURE嘅Microsoft Defender for Endpoint勁好多
講錯咗
唔係AZURE,係microsoft-365先啱
各位巴打. 想問DS 720+
SSD 快取. 兩條SSD 買幾多GB 先夠用?

另外, 有冇人用緊淘寶群煇 ram ?
我見好多人都加到8G or 16G. 有冇必要加到咁多?
呢位巴打識d嘢
有料
最近 upgrade 左 DS216+II, 終於忍唔到佢唔夠ram 換左本身 1G ram 到 8G,即時爽哂,唔駛下下讀碟。
我冇用tailscale
諗住用軟路由+wireguard
btw github上面有synology-wireguard
但未必support最新版既dsm
用緊homebridge
scrypted 好似都裝到
有docker版就得
不過我ds416play加咗8gb ram都好吃力
淨係run個homebridge(2枝cam)
都食咗30~40% cpu
咁係cpu問題唔係ram問題
例如我而家行jellyfin都完全disable左transcode
一enable左就成部機企係到ram反而冇點用

如果真係要認真玩server既話自己砌較好
想請教下
Tailscale 可否做到vpn效果?
即係我去左外國,有啲app 要hk ip先用得
可否透過tailscale來實現到呢?

還是只係比你係外網連返入nas用?
你部tailscale server係香港咪得
我裝左係部nas度
但唔係好識用…
部電話連左後上唔到網
研究下先
我nas裝左tailscale
Admin page都見到我啲device
iphone show connected

但Iphone connect tailscale之後個ip都唔係我nas 個ip既?
係咪我邊度未set 好?
我冇用tailscale 答唔到你
你駁左tailscale之後可唔可以access部nas?
開左 exit node後成功了
唔該晒….
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞