召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
DLNA 轉死性?肯 Support overlay 字幕?
我部LG OLED 睇NAS 個DLNA folder 掛到呀,唔知係關DLNA, Synology 定LG 邊方既事
用緊Synology(Video Station) + FireTV Stick(DS Video)
貪佢個介面揀嘢睇方便

但index個邏輯有時唔太啱用
e.g.
..BDRIP/movieA
..BDRIP/movieA/extras
..BDRIP/movieA/trailers

你index咗BDRIP就全部都會計晒入去
冇得hide啲sub folder
要執返整齊就好煩
同埋而家冇咗DTS Support

Plex個介面有啲用唔著嘅service
Emby都ok嘅,不過啲client要逐個俾錢

btw 其實Qnap同Asustor啲機有HDMI out
剩係想做media server都可以考慮下
放電視附近嘅話應該幾方便
不過得一部機 想穩陣啲 我都係建議揀synology
想問nas買邊款好?
細細地2 bay

駁電視係咪wifi就得?
巴打,有特價
終於等到喇
用緊ds218play
半年前壞hdd1
換完今日又壞同一個位
係咪部機出問題?

如果想換4位,換邊部好?

如果真係要換
張舊hdd直接插入新機用唔用到?
如果唔得,應該點搬資料去新機?
有機會係果款HDD本身有問題
我試過,4bay
保養期內4隻hitachi都degrade過兩次
後來換左WD touchwood正常返晒
Wd 買邊隻hdd好?

如果想換920+ 去邊買好? 係咪要加ram?
需唔需要買ssd?
同問
我都想知道如果買ds920+
配邊款HDD 比較好 ?
8T 有冇好介紹?
有咩用途
Backup 相
睇戲
咁唔洗加ram都得
ssd cache對你冇咩用
HDD買NAS HDD就得 除咗WD Red 我自己用ironwolf 4TB 夠靜 不過8TB or above會嘈好多
Ironwolf 同ironwolf pro 係咪兩隻都買得?
係 差保養年期
用緊 ironwolf
睇戲 backup 就唔洗加ram ssd
1821+ 抵唔抵買
睇你要唔要 decoding
睇戲用返intel 好d
原來壞左個hdd係舊年12月買
Wd ultrastar
唔知有無比人水咗
不過得半年多啲 真係好差
有保養就拎去換
Ultrastar個failure rate好低架喎
你真係唔好彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞