召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
你應該諗如果你無張卡,得1Gbps的話會同幾千Gbps爭幾遠
如果真係追IOPS都唔應該望住呢個價位setup
qnap 十年用家
而家部ds220+ 插左兩條4g ,但因為落左cam save 落去加埋多年既相容量已經去到78%

我應該換4 bay 既機定換條16 g 好呢?
最平10gbe lan 方案 係唔係搵1618+ 再買網卡, 見price.com 1621+ 7千幾同 1618+ 只係差兩千銀 話多唔多 話少唔少
係,淘張Mellanox好平

不過我覺得DS1621值,粒Ryzen同內置M.2,同埋未來DSM支援會耐d
有冇用過個OceanKTV?
想買隻俾屋企人唱K
其實我用緊920
係見好似可以快好多 心思思想upgrade
睇你行幾多隻
我用1821
3 x SSD得
5 x HDD就畀個RAID入面啲Element拆機碟拖慢咗行到600MB
無錯一張10G卡係可以令部NAS快好多,就算bay數/HDD速用唔盡10Gbps都係咁講
The fan was stopped.
The fan has been resumed.

隔個零鐘就出一次error, 跟住好快就resume
有冇人試過
lm
想請教下, 本身用緊ds718+ (2 bay), 但只係插左1隻2T HDD
最新買左2隻10T hdd想換左隻2T, 想問可以點backup and restore os config同埋data
backup定資料會無咁嬲

qnap = 無保護
新手 見fd用QNAP就買左
有咩保護唔同?
淨係個勒索病毒都夠你玩 你話1,2次都係漏洞意外 依幾年爆左幾多次我都唔記得了
唔連出街應該OK嘅
有冇巴打試過LAN燈點都唔著 連唔到線DSM
試過reset 換線 restart router都唔得
係咪已經壞左?
利: DS216+II, DSM7
我意唔transcode應該冇影響嘅,不過得雙核…..應該點都好過堆intel atom4核
想問下1621+ 最平去到幾錢? 而家見好似都要72XX 左右
呢個價已經最平啦,外國都缺貨,全部加曬價
之前見65xx 仲諗住會跌
條女

中左伏
入手左隻1815+
點解咁講? 出2215+?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞