召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
認真既話我諗會放硬件
軟件台太冷清
開DDNS(SYNOLOGY.ME, MYQNAPCLOUD.COM) NAS再開WEBDAV SERVER, ROUTER記得開PORT

NPLAYER加WEBDAV
這絕對是現時直出的最好方法,零窒零lag
android tv, 手機, iphone都可以用

純音樂既話neutron 同USB AUDIO player pro 都可以用WEBDAV
一定比SMB DLNA快....仲可以係街度用
講漏左,IOS那邊唔想俾錢NPLAYER既有個Alternative叫FILEBALL
andorid方就可以用FE EXPLORER,兩者同樣全方位檔案都可播,乜解碼都唔駛理,全部直出(連藍光檔都可以)

不過我都係鐘意用NPLAYER多D

家用電視買盒駁NAS,一律只推薦NVIDIA SHIELD TV PRO(裝NPALYER)
,或APPLE TV 加 infuse
唔怕煩既可以試下ZIDOO Z9X
開新PO 都好,我好多TrueNas 想問,文件難到睇唔明
我都唔明點解連登冇homelab post
linux post都有幾個啦
軟件台有好熱鬧嘅 小圈子
支持
有諗過玩routeros
不過驚舞唔掂
出面有人開左了
docker點都好過直裝響DSM既
我會視佢為VM同直裝之間,有VM個方便同埋出事會俾執屎機會
其實應該無咩分別既
同一個系列個spec好似

當然你話4TB同8TB,好似個cache size唔同

新機果樣
睇你有冇即時需要
如果本身有NAS又用得就等下啦

不過睇過5 Bay果款既update,U係快左但熱左
佢都唔係用新一代既ryzen,好痴線
就係無錢先無買多1隻8T,
一係俾錢, 一係重練
無其他方法啦可?
早幾日換左hc320 睇套4gb av 都唔會疾
出隻淨M2x8迷你版就好。唔想用HDD.
唔係近牌,係多年來不斷持續咁爆
隻NAS個風扇全速mode正正常常
但如果轉去低溫模式/靜音模式, 個風扇就唔識自己高溫個陣郁
有冇人試過係咁? 有冇辦法解決
Rebuild個raid啦,將啲嘢搬去嗰4隻3t度,放三隻8tb入機組個raid 5,再單獨插隻3tb入去(唔好raid)。
你就係組raid嘅時間撈埋隻細容量嘅落去,所以容量=最細容量x所有硬碟數-1
同埋4隻碟嘅raid變埋返3隻碟嘅raid但3隻變4隻係ok的(應該)
就係無錢先無買多1隻8T,
一係俾錢, 一係重練
無其他方法啦可?
Rebuild個raid啦,將啲嘢搬去嗰4隻3t度,放三隻8tb入機組個raid 5,再單獨插隻3tb入去(唔好raid)。
你就係組raid嘅時間撈埋隻細容量嘅落去,所以容量=最細容量x所有硬碟數-1
同埋4隻碟嘅raid變唔返3隻碟嘅raid但3隻變4隻係ok的(應該)
高溫即係幾度以上?
45至50度

都仲OK
唔駛太扔心
但係佢會bee bee聲
而且有時行bt會過50度
用緊220+
6GB ram唔夠行home assistant
主要想用呢黎back up,大家有冇推薦
暫時未爬文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞