召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
試過加所有 list 都一樣
我新買的 NAS 都係跟教學咁 set ,以前黑裙輝DSM6又冇問題
我部黑裙輝都上左DSM7,都係一樣結果

我睇唔明個error msg 點解
用緊邊個version
啱啱我upddate 做latest 都冇呢個問題
大家有冇加保? 我部220+ 就到期
用過兩部都冇
我部216+ii 長開未壞過
好蒙
完全睇唔到你個error msg 顯示乜野..

不過我自己在918+ DSM7 用左好耐都無問題
download latest
真係唔知set錯咩
213由2014年開始到而家都無事HDD都upgrade 過幾次
右上hd 制
想問吓裝咗 Plex 之後,點樣可以限制特定 user 使用?
宜家一裝完,好似個個 user 都會喺 app list 見到同開到。搵過 control panel 裡面個 User & Group > Applications , 無得改
借post一問,
想搵raid 5 嘅das有冇推薦?
上網搵過得TR-004, 不過好似係兩年前product
我記得Plex 有得set account
佢地冇account 應該登入唔到睇唔到?
唔係好見到有地方可以 set account...
佢地個 normal users account 都入到去 Plex Server settings 頁面 好癡線

我係裝佢 DSM7.1 package center 個 "Plex Media Server" beta package. 懷疑無得搞
想請問一下, 裝左synology client 之後, 有無得set 到好似google drive 做到串流同步咁? 即係唔洗全部都下載到落電腦咁得唔得既
巴打可唔可以教下我點樣set..
係同步規則果度只係見到有呢d item 選

係依度禁? 我right check 得依2個option 選..
一條白痴問題
用緊ds220+ 加兩隻4T,但容量開始唔夠,我應該買大個T定換隻4 bay ds920 好
如果你唔買大harddisk,只係轉920+,咁容量都係唔夠
如果你覺得220+嘅性能你都夠用,我建議你預計下以後需要嘅容量幾多,再買大harddisk,唔洗換機住
新手想問野
如果只係想backup相 當係Google photos咁用
Budget有限 ds118岩唔岩用?
想問有冇人駁過nas去電視播?
想買個nas播片係電視睇
NAS做media server (PLEX/DS Video/…)
TV做client
有, 用緊LG 駁去睇片, NAS set 返DLNA, 而家support 埋上字幕, 好方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞