召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
其實功能上就差唔多既…都係同一套OS嘛。

不過用落,就會發現用 J 好似食左豬油咁,所有野慢一拍。

咁搞法,我情願用住黑群O,儲錢再上好過。
咁睇黎我 買DS418 會唔會好過 DS420J
DS420J - $2,178 vs DS418 - $2,826
差幾舊頂得到
我自已用緊 418 play,so far so good 。
你用過 Synology 既 NAS 未先?
建議你再預多小小錢黎加ram..
不過你要check下呢兩隻型號加唔加到
我有2隻,舊款果部加唔到
睇返官網418無得加ram,反而plus 系列既420就可以加
岩岩留意到 418 原來唔屬於 plus 系列,唔係用intel cpu
唔該巴打
唔係intel 又有問題既?
唔係Intel cpu, 即係同J 系差唔多,都係慢到嘔
其實慢到嘔係邊方面慢到嘔? 因為我 一個人 主要用黎backup & 用Synology Drive Client only, 對我係唔係無咩影響?
其實可以自己拆開加ram 過程都幾簡單
我用緊DS416 play intel cpu
自己換咗入面做8gb ram
部機都唔算太慢
根據以往既經驗,
如果唔使經佢個介面,
單純抄同讀 file 其實唔係好明顯分別。

但一入佢個界面做野就會做到發火。
有乜可能唔入
Set folder account backup
用緊plus都覺得慢

Btw 用photo睇相幾食資源下
有既, set 完之後單純當 share drive 咁用咪得囉…
咁又ok wo, 其實我真係用黎backup 電腦 同埋 某d file 想raid 1 咁... 睇相我會同埋電腦經folder 睇
更新完synology drive個app, 係iphone揀完相禁upload無反應/等好耐先有個pop up windows 先彈出黎,未更新前好快,求教
Ds918+, drive app version 3.00-528
剛剛買左DS1520+
想問下個Memory compression 見D 人話Off 左佢會快好多,有冇人知係唔係Bug 黎?

同我用Docker 行Adguard home 跟住教學黎Set ,開完Update 唔到Rules 有冇人知道點搞?
點樣update 唔到rules?
Off 唔會快咗
仲等緊ds920+特價 $3899呢個價
前排漢科有做特價 但度度都無貨
希望嚟緊出消費卷佢會做番特價啦
DS414 想upgrade 6 / 8 Bay 係咪等下先好?
黎緊電腦節唔知有無優惠
有冇人有set到video station俾佢瘋狂自動download一大堆嘅ssa字幕

係videostation熄咗字幕都間唔時出現一堆佢自動download嘅字幕
like this
試下唔用Dan Pollock's list
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞