召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
抄去external 碟
raid唔係backup
TL;DR : external HDD

————————————-

RAID 唔係Backup呢個concept好多人都聽過
但setup時仍然有好多人未必諗得清楚

如果你個file只有一份,咁個file就係冇backup
如果你部電腦有一份NAS入面有一份
咁個file就有backup
同RAID唔RAID其實冇必然嘅關係

假設你隻NAS爆炸(物理)
行唔行RAID你啲資料都係冇咗
你都係冇backup
而家用緊 ASUSTOR AS-U2.5G2 插 DS920+
我仲用緊216
已壞HDD
唔理佢住等新機
買wd element 插usb ?
前年 BF 入手 DS920+,拆咗兩隻 Ext. HDD 擺入去,未壞
我有兩隻WD 3.5" Elements 做offsite rotation,一個轉月一次,full backup
另外有HyperBackup Vault去另一隻S記NAS,重要files每晚一次,其他野一星期一次
(唔係私人用途)
我係咁做
平時unplug 定期backup 先插 定長期插教schedule job 自動backup ?
我會長插,schedule每晚半夜backup
當然有人會講插住會危險過抆,不過我成set野有UPS保護同埋擺晒入機櫃仔,所以費事抆抆插插同搞到唔記得插
長插自動schedule backup
手動怕唔記得
backblaze, 不過要俾錢
長插的話,出事會唔會連backup 都被encrypted埋 ?
咁當然唔插係零機會
不過既然係offsite咁姐係有rotation,呢隻死埋都唔會無晒孤本,只係無咁update
有時呢個offsite copy因為同你active data隔絕反而有好處,人為失誤或者中木馬奶野唔會即刻反映出去
有無咩function推介
我都用左7-8年
主要淨係放野,download station
同backup相

中間換過好多部
而家用緊DS1815+
收到 thanks Ching
Synology 有冇app 可以自動/schedule backup 去external HDD?
Hyper backup應該做到?
hyper backup
synology真係好襟用, 今朝搵搵我部413j原來2012年出, 不知不覺用左10年,係有時真係太慢想換, 但synology好似無乜減價, 減親都係清貨款, 好似唔抵買
有無人會執d 舊server vm 裝synology
硬件台有個po專講家用server/自組nas
可以搵搵
用NAS用少啲電隨時一兩年就回到啦
有隻209仲用緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞