召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
有冇啲咩智能拖板插座可以log住用幾多電推薦
你仲勁
平時一部電腦,一開機已經80w
nas 5-25w
電費差好遠喎
用得 VM 應該係已經開左部機,順便加多個 service 啫。
直情係cloud or wotdpress.com整一個好過啦
我用UPS加NMC Card睇Log
有冇巴打會將 NAS 改晒用 SSD 黎做 storage?
應該唔會 最多用SSD 做快取
我用SSD行系統同BT
改晒有啲難 容量太細同貴
咁貴最多就hot storage用ssd
家用普通咁用,cache 其實無咩用,好難benefit 到
反而你直接比vm 用、docker用, etc 效果仲明顯

ps 我只係得一條 1tb m2 做storage
Toshiba 隻MG09 18TB好似轉咗製程,無之前MG08系列咁嘈
MG08 16GB $16xx
MG09 18TB $20xx
有少少想買兩隻18TB番嚟撚吓,屋企部後備DS1618+死咗隻4TB
想買但lan線去usb
用嚟駁UPS
邊度有得買
S記好似出咗少量22 model
Mg09人地話用咗新技術
我wd未爆唔想而家買住
今日有幾隻ip 用admin acc 敲門,似係targeted 咁試
Disable admin acc la
check埋Ultrastar原來18TB港行都已經做到$20xx
好似安全d,靜音優先的話?
咩22 Model?
市面最靜係邊隻?
Hello 新手報到, 用左幾年但都係冇乜點用盡佢既功能, 淨係用黎放相同A片
宜家用緊1621+
有條好新手既問題想問下, 部NAS佢有兩個LAN頭, 如果駁哂兩個去ROUTE對速度有冇幫助? 另外我隻router有2.5G Port, 值唔值得買張2.5G LAN卡插NAS好?
Link Aggregation
https://kb.synology.com/zh-hk/DSM/help/DSM/AdminCenter/connection_network_linkaggr?version=7

家庭用 / 自己用 我就覺得唔太需要
反而可以考慮直插電腦
確保nas同電腦之間連線直出直入
( e.g. 你有需要用iSCSI當local drive裝Game之類 )

利申:新手
吓?S記model跟年份

今年新model咪22尾
Thanks!
因為我宜家主要用Macbook 執相, 直接經router link去NAS, 所以唔太考慮直插, 所以好奇咁做或用2.5G會唔會對wifi連有幫助
早幾日返到屋企,隻 ds216+ii 熄咗,點都開唔返
隻火牛有著燈應該有電...

知唔知邊度有得維修?同埋貴唔貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞