召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
巴打講得好詳細
硬碟會建議買邊隻

整左我三晚
係咪docker嚟?
而家買Ds220+ 係唔係好不智? 定等新model Ds222+ ?
係 全部docker 點一下overseerr電影電視海報
自動搵種 自動選質素 自動改名 下載影片資料 再下載埋字幕
電視直接睇

好方便,但我一直唔用docker嘅顧慮係擔心佢安全性,始終佢係由第三方整出嚟,心理上信唔過。
用offical 出嘅docker 咪得
Docker係官方出,但佢入面嘅app唔係都係其他人整出嚟㗎咩?
你地傳輸速度係幾多

我得100mb 左右 有無得再快
唔係docker先更加安全咩?
啲app virtual 咁run
轉寬頻plan
我已經係nas直插 落pc 試 無經router
通常多人用既係linuxserver.io既docker image
佢信譽ok
唔關事㗎,一係轉2.5gb lan。
你條網線唔得 or 你電腦/NAS張LAN最多support 100M
行pcie ssd raid 5 咪可以再快啲
我張lan 卡係1000 mb

其實你地最高係玩到幾mb
1000m 最多行100mb/s 再上就2.5G/10G
102MiByte/s = ( 102 x 1024 x 1024 x 8 ) / 1000 x 1000 = 855.64 Mbit/s
( 102 x 1024 x 1024 x 8 ) / (1000 x 1000) 先啱
原來係咁 即係我已經到頂

咁2.5 同10 gb 分別係可以去到幾mb

你已經係1000M了
1000M = 1000Mb = 125MB ~= 你而家個速度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞