召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
會唔會燒牛
但隻牛有著燈,都有可能係燒牛?
唔夠電壓嗰啲都會開唔到機
最快知道係咪燒牛就落去ssp 配返隻一樣
部MacBook又收WiFI收得好好先會突破到插線個1Gbps,而且仲有latency等等問題
你可以用上面個方法,由router去NAS之間做aggregation,咁睇你隻router支援到咩野程度既bonding,不過就算完全唔支援,你插兩線或以上係可以分流姐係MacBook以外另一個client連去NAS時唔會同你MB爭線,隻NAS自己連出街嗰時都係,咁已經幫到少少
唔好意思 想問下低能問題 如果新機 可唔可直插隻舊hdd (連埋data) 落去用 定要格式化左先 再過落去 想慳錢買少一隻hdd
新加既 HDD 會格式化同自動裝一隻 DSM 落去。
轉會問題
16年453A 用到呢排 會DISCONECT 隻HARD DISK
初初以為HARD DISK 問題 HDD tune & diskgenius 一輪都SCAN 唔到有問題
後尾對調HARD DISK 位置 都係個個插槽DISCONECT
我諗應該係NAS本身問題
行緊RAID5 3tb x 4
如果轉會 就咁插落新機用OK?
因暫時未想換HARD DISK 住
想等16TB D 價錢低D先
入氦氣通常最靜
MG09已經開始有入
Ultrastar就一路都有
就是咁聽d人錄聲,兩面似係已經大概相同音量
想問, 家中隻 DS214play 壞左, 係咪只可以買就同型號, 無得換另一個型號?
啱啱響灣電買咗兩隻Ultrastar 18TB $2048一隻
MG08唔係已經係helium?
唔係
嘈撚到仆街
我想問如果換風扇係唔係求其買把3線岩大細既風扇就得? 唔該
但我google見到係喎

Toshiba MG08 Series Hard Disk Drives
14 TB and 12 TB capacity models
Innovative 9-disk helium-sealed design for superior storage density
Industry Standard 3.5-inch 26.1 mm Form Factor
7,200 rpm Performance
SATA 6.0 Gbit/s Interface
WHERE TO BUY
我一路都以為佢未入helium先咁撚嘈,原來係無關係
same
各位巴打 已經入手左ds1621, E10G18-T1, m.2ssd 970 evo x2 做左基本設定 直駁mac studio 但係disk speed 仲係得3百mb 左右 ,請問一下 會唔會關我未設計ddns (睇左好多教學但係搞唔到)/ 依加得一隻 12tb hdd 既問題事 救命 已經係google 睇左兩日兩夜
姐係你6 bay得1 bay有隻12TB HDD? 咁當然會得三百幾MB/s
你擺滿6 bay再開埋NVMe write cache的話先做到接近10G
謝謝巴打 想問多樣 我依加行緊shr 1bay 打算過完資料先再入埋本身隻12tb 如果我最終total 3隻 行shr 會唔畀會可以行到5百mb 左右
我估3-400
因為SHR (RAID5)會拎走一隻做redundancy,姐係其實你只有兩隻個合體pool速
一隻12TB應該二百左右,夾埋三四百,你開cache可能會再幫到少少
其實你隻NAS用嚟做咩? 你都有Mac Studio呢個級數budget不如快d填滿6 bay先
其實主要放相 (依加總共有10-11tb左右) 原來我一直搞錯左個概念 以為買大d tb 可以留番d bay 日後做升級 咁我轉買8tb 填住先 12tb x6 可能用十年都用唔曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞